Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2018-05-18]

En halv miljon klimatsmarta måltider serveras under temavecka

Foto: Helena Palm

Hållbara måltider Under temaveckan ”en hållbar resa runt jorden” ska 100 000 hållbara måltider serveras per dag i Göteborgs Stads förskolor och grundskolor. Barnen tas på en jordenruntresa under vecka 21 med mat inspirerad från bland annat Indien, Mexiko och Kenya.

Under temaveckan ”en hållbar resa runt jorden” ska 100 000 hållbara måltider serveras per dag i Göteborgs Stads förskolor och grundskolor. Barnen tas på en jordenruntresa under vecka 21 med mat inspirerad från bland annat Indien, Mexiko och Kenya.

Varje stadsdel kombinerar sin egen matsedel från ett brett urval av rätter som quorn-tikka masala, gulaschsoppa med sojafärs och halloumi stroganoff. Rätterna som köksmästare från olika stadsdelar tillsammans har valt ut ska alla vara hållbara.

Det innebär att de ska ha betydlig mindre klimatpåverkan än traditionell kost. Därför är det vegetariska inslag på menyn med exempelvis linser, halloumi och quorn som proteinrika alternativ till kött.

Hållbart producerat

Den hållbara maten som serveras har fyra gånger mindre utsläpp än en traditionell veckas meny. Utsläppen som sparas in under temaveckan motsvarar ungefär 4 200 bilar som åker tur och retur från Göteborg till Stockholm.
– Meningen att servera hållbar mat är att det är bra ur flera aspekter för människa, djur och miljö. Den är nyttig och producerad på ett mer hållbart sätt och tär inte i samma utsträckning på jordens resurser, säger Anna Rombin-Sundbäck, områdeschef intern service i stadsdels Centrum.

Hållbar mat innehåller mycket grönsaker och baljväxter vilket är bra i en måltid. Eftersom maten även är ekologiskt producerad slipper barnen också utsättas för de gifter som finns i mat odlad med kemiska bekämpningsmedel, och kan därför sägas vara nyttigare.

Etiskt märkt

Maten är också etiskt märkt, exempelvis fairtrade, vilket innebär att de som har varit med och producerat maten i andra länder får en drägliga arbetsförhållande och en skälig lön.
– Goda vanor läggs i tidig ålder därför är det viktigt att förskola och skola är med och skapar förutsättningar för dessa vanor, säger Anna Rombin-Sundbäck.

Göteborgs Stads politiker har beslutat att minska klimatpåverkan från stadens verksamheter med 40 procent till 2030. Ett mål som stadsdelarnas kök redan kommit lång och aktivt arbetar med. Temaveckan är en insats för att nå målet, tillsammans med andra satsningar som att servera vegetarisk mat minst en dag i veckan. Det ger barnen näringsrik mat, samtidigt som Göteborgs Stad tar sitt ansvar för en hållbar utveckling.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Inriktningsbeslut för stadsutveckling på Backaplan, detaljplan för vård och bostäder vid Fjordvägen i Askim och ansökan om att Göteborg ska bli en UNESCO City of Literature var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 13 mars. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se kommunfullmäktiges webbsändning 21 februari

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Sök bland Göteborgs Stads små och stora aktiviteter i Göteborgs stads kalendarium – klicka här!

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling