Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2016-05-16]

Essäist och fantasyförfattare får priser av Göteborgs Stad

Kristina Hård och Anders Johansson är årets mottagare av Göteborgs Stads litteraturpris. Foto: Ola Kjelbye, Anders Siltberg

Tilldelas 2016 års litteraturpris. Göteborgs Stads litteraturpriser på 100 000 kronor går i år till essäförfattaren Anders Johansson och fantasyförfattaren Kristina Hård. Den 16 augusti får de ta emot priserna i samband med Göteborgs kulturkalas.

Anders Johansson får ta emot Göteborgs Stads årliga essäpris för sin bok ”Kärleksförklaring”. Enligt motiveringen från juryn, som bestått av Ingrid Elam, Mikael van Reis och Ebba Witt-Brattström, har Anders Johansson ”med oförtröttlig intellektuell lidelse och djärva utflykter förvandlat frasen ”jag älskar dig” till ett personligt och litterärt drama i 94 akter”.

I den andra kategorin, som i år är science fiction och fantasy, prisas författaren Kristina Hård för sin roman ”Kleptomania”. I juryn ingick Jerry Määttä, Ann-Marie Ljungberg och Martin Engberg. De konstaterar att ”Kleptomania” är ”en styvt genomförd roman skriven på en medryckande prosa som håller streck för en rapp intrig”.

Delas ut sedan 2014
Göteborgs Stads litteraturpris delas ut sedan 2014. Det har tidigare gått till författarna Fredrik Sjöberg, Elin Nilsson, Stina Otterberg och Pooneh Rohi. Tanken är att stödja författare och lyfta fram litterära genrer som inte alltid får så mycket uppmärksamhet.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Detaljplan för Vallgraven 12/kvarteret Härbärget vid Brunnsparken, redovisning av arbetet med åldersvänliga Göteborg och Göteborgs Stads program för biologisk mångfald och ekosystemtjänster var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 12 juni. . Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling