Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Utbildning

[Publicerad 2017-05-10]

Experiment och föreläsningar utforskar temat tillit

Idag öppnar Vetenskapsfestivalen. Över hela centrum finns möjlighet att testa olika typer av experiment, när Vetenskapsfestivalen öppnar för allmänheten den 10-14 maj. I år läggs extra stort fokus på föreläsningar och samtal för att undersöka årets tema: Tillit.

Fejkade nyheter, faktaresistens och alternativa fakta är något som blivit en del av vardagsdiskussionen, både som begrepp och genom sin betydelse. Vetenskapsfestivalens tema ligger därför ovanligt rätt i tiden och många av årets 300 programpunkter kretsar runt tillit och vad det egentligen betyder och innebär.

500 forskare på plats
– Vi har ett vetenskapligt råd som bestämmer temat ungefär 1,5 år i förväg och vi vill alltid hitta ämnen som ligger nära människor och känns relevanta för vår tid. När det gäller tillit upplevde vi att det var något som låg och bubblade och ett halvår efter att vi bestämt oss sade det pang med Brexit, Trump och så vidare, säger Jennie Turner, programansvarig.

5134.jpg
Fokus under Vetenskapsfestivalen är tilliten mellan människor, till forskare, forskning och politiker. Det handlar om media, forskningresultat, migration och globala kriser. Runt 500 svenska och internationella forskare är på plats för att dela med sig av de senaste forskningsresultaten på området.

– Tillit går inte att ta på, det är ingen matematisk formel, men hög tillit kan åstadkomma saker. Om man är rädd och orolig blir man lätt misstänksam och det är ingen bra grund att bygga vidare på. Därför är det viktigt med fakta, att man upplever något på ett sätt betyder inte att det faktiskt är så. Ytterst handlar tillit om mänskliga relationer och hur vi ser på varandra.

Vetenskapsroulette på Liseberg
Programpunkterna innebär mycket samtal och reflektioner, men också en del konkreta övningar. Utöver temat finns det också som alltid en rad spännande experiment och pröva-på-aktiviteter för alla åldrar.

– En rolig programpunkt är vetenskapsrouletten på Liseberg på torsdag. Då sitter ett antal forskare i Lisebergshjulet och du får åka några varv och prata med en litteraturvetare, kärnfysiker eller historiker, det är slumpen som avgör vilket ämne det blir.

Programmet i Bältesspännarparken vänder sig främst till unga vuxna, medan de uttalade barnaktiviteterna i första hand finns i Jubileumsparken. Där kan man till exempel prova hur det går till att bygga en bro, göra olika experiment och studera sjöstjärnor.

– Men alla är naturligtvis välkomna överallt.

Uppemot 80 000 personer besöker årligen Vetenskapsfestivalen, inräknat skolprogrammet som pågår den 8-19 maj. Alla programpunkter är gratis.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling