Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Bostad

[Publicerad 2001-12-09]

Fängelset blir kontorspark

Det är nästan fem år sedan Härlanda fängelse stängde. Nu befolkas åter den mer än 90-åriga byggnaden, denna gång av två kommunala förvaltningar. Det gamla fängelset blir Härlanda Park. När sista fången muckade våren 1997 var det från en anstalt som tiden för länge sedan sprungit ifrån. En av de mer kända härlandafångarna, författaren Lasse Strömstedt, har berättat om de dåliga hygieniska förhållandena när han satt inne på 60-talet.

Fängelset är K-märkt och har inte fått förändrats nämnvärt. Gallren för fönstren sitter kvar på många ställen. Den göteborgare som inte känner igenden ljusare nyansen efter renoveringen ska veta att det var så fängelset en gång såg ut. Likaså har insidan, så vitt man kunnat göra det, fått sina originalkulörer tillbaka.VisionerNu flyttar Härlanda stadsdelsförvaltning och Park- och naturförvaltningen in. Härlanda Park rymmer också en vision: Här kommer den omtalade kultursatsningen för ungdomar att ta form. Hemsjukvården för Örgryte och Härlanda flyttar in i vår. Det finns planer för ett gemensamt bibliotek för Örgryte och Härlanda i det gamla snickeriet. Storklubben i öster, Qviding FIF, kan komma att flytta hit och spela fotboll på fångarnas gamla gräsplan.Mikael WesterlindHärlanda stadsdelsförvaltningLäs mer om Härlanda fängelsets historia, bland annat om de beryktade pottskåpen. Artikeln finns i pappersutgåvan av Vårt Göteborg som kom ut den 8 december.(Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Göteborgs kommun)


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgsförslag om löpande redovisning av Västlänkens kostnader, finansiering av Slottsskogsobservatoriet 2019 och färdplan för avveckling av Rosenlundsverket var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 9 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling