Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2019-05-03]

Feskekôrka stängs för renovering

Foto: Higab

145-årig ikon behöver rustas upp. En av Göteborgs mest kända byggnader, Feskekôrka, behöver en omfattande upprustning. Under arbetet kommer den byggnadsminnesförklarade fiskhallen att hållas stängd – och samtidigt ska Feskeôrkas framtid utredas.

Med 145 år på nacken är Feskôrka i behov av en omfattande renovering. Fasader, konstruktion, grundläggning och teknisk försörjning som ventilation och inomhusklimat ska åtgärdas.

Renoveringen är så omfattande att det inte går att bedriva någon verksamhet i byggnaden under arbetets gång. Planen är att Feskôrka stängs någon gång i början av 2020, och nu pågår arbetet med att hitta ersättningslokaler för hyresgästerna.

Det är i dagsläget oklart hur länge fiskhallen kommer att vara stängd. Eftersom det handlar om en byggnadsminnesförklarad byggnad måste renoveringen ske varsamt. Dessutom ligger byggnaden på fornminnesförklarad mark, vilket innebär att det behövs en arkeologisk förundersökning innan markarbetena kan starta.

Samtidigt som Feskeörka hålls stängd kommer Higab att utreda och ta fram förslag på vad byggnaden kan användas för framöver.

– Feskekôrka byggdes som fiskhall och har alltid varit ett självklart mål för fisk- och skaldjursälskare. Men de senaste årens ökande konkurrens och stora byggprojekt i innerstaden har inneburit tuffa utmaningar för handlarna. Samtidigt som byggnaden är stängd utreds hur vi med utgångspunkt från historien kan utveckla och lyfta Feskekôrka in i framtiden, säger Johan Carlsson, fastighetschef på Higab i ett pressmeddelande.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling