Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-02-19]

FN:s dag för social rättvisa uppmärksammas med ljuståg

Foto: Behjat Omer Abdulla

Fjärde året i rad. 20 februari är FN:s Världsdag för social rättvisa. Föreningen River of Light arrangerar en lyktmanifestation i Göteborg för att uppmärksamma dagen. Samlingen sker vid Världskulturmuseet och lyktorna tänds vid Götaplatsen. Kvällen avslutas med en gala på Världskulturmuseet.

Världsdagen för social rättvisa instiftades 2009 för att uppmärksamma arbetet för social rättvisa världen över. Det är fjärde året i rad som den ideella föreningen River of Light anordnar en ljusprocession i Göteborg. I år är temat är ”Göteborg – öppen för världen” med en blinkning åt stadens 400-åriga historia av öppenhet för nya influenser genom sin handels- och sjöfartstradition

– Det är ett viktigt tema när vi pratar om Göteborgs framtid. River of Light fokuserar alltid på integration och möjligheten att skapa mötesplatser. Den här lyktprocessionen innebär att vi promenerar tillsammans, tänder ljus tillsammans. Det är viktigt. Vi gör något tillsammans och visar samhället att det är en berikning när man gör det, säger projektledaren Denise Langridge Mellion.

Familjer har mötts
Under hela februari har det tillverkats lyktor under workshops som ska användas i manifestationen på onsdagskvällen, 20 februari.

– Nyanlända och svenska barn-, ungdomar- och familjer har fått mötas och använda konst som ett verktyg för att bryta språk-och kulturbarriärer och samla människor från alla slags bakgrunder som normalt inte skulle träffas. Vi har varit på asylboendet Restad Gård i Vänersborg, på Blå Stället i Angered, på Frölunda Kulturhus och under sportlovet på Världskulturmuseet.

Det är personerna som har tillverkat lyktorna som kommer att bära dem under processionen. Men det finns lyktor över för alla som vill gå med. Alla är välkomna.

Går med lyktorna på Avenyn
Kvällen börjar med samling vid Världskulturmuseet klockan 16.30. Alla går gemensamt till Götaplatsen där lyktorna tänds klockan 17.30.

– Sedan går vi nedför Avenyn till Trädgårdsföreningen för att därefter vända tillbaka till Världskulturmuseet, säger Denise Langridge Mellion.

Kvällen avslutas med galakväll på Världskulturmuseet.

– Det kommer att bli ungefär 200 artister på scenen. Bland annat 100 barn från Göteborgsoperans barn- och ungdomskör, och cirka 80 från Röda Korsets och Göteborgsoperans internationella kör. I den är deltagarna mellan 18 och 80 år, och 26 länder finns representerade.

Göteborgs Stad stödjer River og Light 2019 ekonomiskt.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling