Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2013-02-26]

Första förmånscykeln uthämtad

Milos Bozic på Gatubolaget är först med att nappa på erbjudandet om personalcykel med hyresavtal. Foto: Kerstin Kraft

Personalcykel med hyresavtal. Anställda på Gatubolaget är först med att testa Göteborgs Stads nya system för personalcyklar. Så småningom ska alla anställda inom staden ha möjlighet att utnyttja den nya cykelförmånen.

Det var i höstas som kommunfullmäktige beslutade att införa cykelförmån för anställda inom Göteborgs Stad. Förmånen består av två delar – ett cykelbidrag som arbetsgivaren betalar och en personalcykel som man själv bekostar via en månadsavgift.

Cykelförmånen kräver nämndbeslut
Gatubolaget har hand om personalcyklarna och det är också Gatubolagets egen personal som blir först ut med att testa rutinerna kring erbjudandet.

– Vi börjar internt, sedan släpper vi på övriga förvaltningar. Det kommer dröja innan cykelförmånen når alla anställa i staden eftersom det krävs ett beslut från varje enskild nämnd, säger Mats Pervik på Gatubolaget.

Personligt val av cykel
Den anställde får själv välja ut en cykel hos cykelhandlaren.

– Den får kosta upp till ett prisbasbelopp, det vill säga 44.500 kronor – och för så mycket pengar får man väldigt mycket cykel. Men vi tror att fokus kommer ligga på cyklar mellan 5.000 och 10.000 kronor, säger Mats Pervik.

Den allra fösta personalcykeln, som hämtades ut i veckan, kostade omkring 8.000 kronor. Det innebär en månadsbetalning på 230 kronor som sker via ett nettoavdrag på lönen. Avtalet löper under en treårsperiod.

Lämna tillbaka eller köpa loss
– Efter tre år har man möjlighet att köpa loss cykeln för ett i förväg bestämt restvärde som är en procentsats av cykelpriset, säger Mats Pervik.

De som har personalcyklar med hyresavtal kan också utnyttja den andra delen av cykelförmånen – cykelbidraget. Man kan välja att använda hela beloppet, 1.500 kronor, vid ett tillfälle eller dela upp det på tre år. Kvitton på service eller cykelrelaterade inköp tas med till personalavdelningen som betalar ut förmånen till den anställde.

Uppsving för elcykeln?
För den anställde kan avdraget för personalcykeln ses som ett räntefritt lån utan aviavgifter. Mats Pervik tror också att cykelförmånen ligger rätt i tiden.

– Våren är på väg och trängselavgiften gör att många försöker hitta alternativ till bilen. Jag tror många kommer välja elcykel – det är ett attraktivt mellanting mellan att ta bil och åka kollektivt, säger han.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling