Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Vård & omsorg

[Publicerad 2019-09-25]

Framtidsteknik visas på inspirationsvecka i Gamlestaden

Duschrobotar, terapikatter och digitala dagböcker. ”Välfärdsteknik” är ett lite luddigt begrepp. Men bakom detta ord döljer sig smarta prylar som kan göra vardagslivet enklare för personer med funktionsvariationer. Hela nästa vecka kan alla intresserade botanisera bland elektroniska katter, duschrobotar och andra innovativa hjälpmedel på Gamlestans Medborgarhus.

På senare år har det kommit många olika tekniska produkter som på olika sätt underlättar livet för personer med funktionsvariationer. Det kan handla om allt från elektroniska terapikatter som sprider lugn och trygghet till exempelvis personer med demens till en duschrobot som brukaren själv kan styra med knapptryckningar.

För att visa upp bredden på de smarta hjälpmedel som finns bjuder individ- och familjeomsorg samt funktionshinder i stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg in till en inspirationsvecka där alla som vill kan komma och kolla på – och prova – en mängd olika produkter.

– Vi vill visa att alla människor har samma rättigheter att vara delaktiga och kunna bestämma över sina egna liv, säger André Andersson, som är teknikcoach och stödpedagog samt arbetar med att arrangera inspirationsdagarna.

Inspirationsdagarna är en del i ett pågående arbete med utveckling av pedagogisk och stöttande teknik inom funktionshinderverksamheten i Östra Göteborg. Bredden på de inbjudna teknikföretagen är stor och det är inte enbart hjälpmedel som kan testas.

– Det går att använda teknik på så många olika sätt och vi måste in i matchen nu och vidareutveckla oss digitalt, säger André Andersson.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling