Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2014-10-03]

Framtidsveckan samlar hållbara krafter i Göteborg

Miljöförvaltningen erbjöd på måndagen provturer med elbilen Zbee. Foto: Lotta Silfver

Invigning på Operan - omställningskonferens rundar av. Efter flera års goda erfarenheter från olika håll i landet kommer nu Framtidsveckan för första gången till Göteborg. En rad kreativa krafter samlas med det hållbara samhället som gemensamt mål.

De kommer från alla håll och kanter: idealisterna, föreningarna, organisationerna, de privata aktörerna och representanterna för stadens många satsningar.

Många är engagerade i hållbarhetsfrågorna
– Det var Studiefrämjandet och Omställningsrörelsen som gemensamt tog initiativet för några år sedan. De första Framtidsveckorna arrangerades i Gästrikland och Dalarna, säger Elinor Askmar på Studiefrämjandet som särskilt ser fram emot den spännande invigningen på Göteborgsoperan.

– Det blir invigningstal, film, musik, föreläsningar och utställningar – och så får besökarna höra mer om operans egen biodlingsverksamhet, säger Elinor Askmar och fortsätter:

– Vi ser att det finns väldigt mycket kreativitet, och folk som verkligen vill göra något åt hållbarhetsfrågorna och de samhällskriser som vi står inför.

Provcykla elcykel eller testa miljöbil
På miljöförvaltningen behövde man inte särskilt lång betänketid för att ansluta sig till Framtidsveckan.

– Jag har följt dem en del på andra håll i landet, och bland annat sett att Alingsås haft flera spännande program, säger miljöutredare Lotta Silfver.

Miljöförvaltningen presenterar under veckan fyra programpunkter med rivstart på måndag eftermiddag då det blir öppet hus på Karl Johansgatan.

Klädbyte, provcykling av elcykel och test av miljöfordon står på programmet liksom en klurig frågesport. Den som vill kan klockan 18 fortsätta till Bryggeriet på samma adress för att lyssna på Chalmersforskaren Jörgen Larssons tankar om samspelet mellan klimat och människor.

”Samarbetet mellan olika aktörer har just börjat”
På tisdagen fortsätter miljöförvaltningen med en cykeltur till olika intressanta platser i centrala Göteborg. Med start utanför biografen Draken nära Järntorget hinner man under fem kvart med flera aktuella satsningar.

Framtidsveckan avslutas helgen 11-12 oktober med en konferens för folk från hela landet som jobbar med omställningsfrågor.

– Vi hoppas att Framtidsveckan kan komma tillbaka flera år framöver. Arbetet med att stärka samarbetet mellan olika aktörer har ju egentligen just börjat, säger Elinor Askmar.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling