Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2019-05-28]

Fransk maträddare får Göteborgs hållbarhetspris

Arash Derambarsh.

Har drivit fram ny lag mot matsvinn. Arash Derambarsh heter årets vinnare av det internationella hållbarhetspriset WIN WIN Gothenburg Sustainability Award. Den franske politikern och domaren får priset för sitt arbete med att driva genom en lagändring i Frankrike som förbjuder matbutiker att slänga livsmedel.

WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, som tidigare hette Göteborgspriset för hållbar utveckling, är ett internationellt pris som delats ut årligen sedan år 2000 för att uppmärksamma personer eller organisationer som gör insatser för hållbar utveckling. Årets tema är Hållbar mat och den franske politikern och domaren Arash Derambarsh får priset för sitt arbete mot matsvinn som resulterat i en ny fransk lag.

Arash Derambarsh lyckades få ihop 21 000 underskrifter för ett lagförslag som förbjuder livsmedelsbutiker och restauranger att slänga mat. Det franska parlamentet röstade i februari 2016 igenom hans förslag.

Lagändring som många vinner på
– Arash Derambarsh och hans arbete är ett utmärkt exempel på att vi alla kan påverka på en högre nivå än den individuella. Hans fokus ligger på att förändra attityder och lyfta frågan om onödigt matsvinn till en samhällelig, juridisk nivå, säger Emma Dalväg, juryordförande för WIN WIN Gothenburg Sustainability Award.

Lagändringen är också ett steg på vägen för att lösa orättvisan bakom matsvinn – att en tredjedel av den mat som produceras går till spillo, samtidigt som människor går hungriga. Den nya franska lagen innebär att mat som tidigare gick direkt i soporna nu tas om hand av välgörenhetsorganisationer och kan mätta många människor.

Arash Derambarsh kommer att ta emot sitt pris vid en ceremoni på Göteborgsoperan den 31 oktober.

– Det är en stor ära för mig att motta den här utmärkelsen, men jag som person är egentligen oviktig i sammanhanget. Det viktiga är lagen mot matsvinn och att den kommer till nytta för dem som bör gynnas av den: människor som lever i ekonomisk utsatthet, hemlöshet och utan socialt skyddsnät. Jag uppmanar både EU och enskilda länder att införa liknande lagar, säger han.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges budgetdebatt 13 november

Sändningen startar klockan 9.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling