Hjälplänkar

Göteborgs Stads tidning
Torsdag 30 mars

klart.se

Prenumerera på Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Få nyheter från Göteborgs Stad varje vardag eller fredag – anmäl dig här

Läs mer Stäng

Det första Göteborg låg på Hisingen

2021-02-02 Gamla Göteborg

Totalförstördes i krig 1611. Göteborg fyller 400 år i år. Men det är det andra Göteborg, det första låg vid Färjenäsparken på Hisingen och totalförstördes under Kalmarkriget 1611. Det som finns kvar av staden i dag är en kyrkogrund och fynd av keramik, tegel och glas som gjorts vid utgrävningar under 1900-talet.

Billdals gård – träpatronens sommarhus

2020-09-17 Gamla Göteborg

Med målningar av mästaren Winqvist. ”Åh kors, hvad här är fult” skrev Göteborgs-Postens reporter när han i juli 1866 steg av ångbåten vid Billdal i Askim. Han hade ju inte kommit längre än till strandkanten men det fanns nog en aning om vad som väntade lite längre fram.

En (högst ofullständig) göteborgsk epidemihistoria

2020-06-10 Gamla Göteborg

Århundraden av smitta. Från spetälska till covid-19 via böldpest, kolera och spanska sjukan. Epidemiernas historia i Göteborg är lika lång som stadens egen – eller kanske till och med längre, lite beroende på hur man räknar. 

Göteborgs landerier

2020-04-28 Gamla Göteborg

Lantidyllerna som blev stadsdelar. Carlanderskas sjukhuspark, restaurangen vid Lisebergs stora scen och inte minst stadsdelsnamn som Johanneberg, Bagaregården och Annedal. Det är några av de små och stora spår Göteborgs landerier lämnat i stadsbilden.

97-åriga Slottsskogsvallen renoveras inför Göteborgs 400-årsjubileum

2020-03-27 Gamla Göteborg

Damolympiad och sönderkörda löparbanor. Göteborgsvarvets målgång, Per Gessle och Håkan Hellström och brummande speedwaybanor på 1950-talet. Men också en viktig milstolpe i den internationella damidrottens historia. Slottsskogsvallen, som nu renoveras inför Göteborgs 400-årsjubileum, har varit med om en hel del under sin 97-åriga historia. 

Götaälvbron fyller 80

2019-08-23 Gamla Göteborg

Men snart är den borta. Det åldrande stålet blir sprödare och ömtåligare för varje år som går, men snart får Götaälvbron gå i välbehövlig pension. Vid invigningen i november 1939 var den däremot både efterlängtad och högteknologisk.    

Hugo Levin – allt-i-allon som lade grunden till Ulle(r)vi

2019-06-03 Gamla Göteborg

En viktig figur i den göteborgska idrottens framväxt. Arenabyggare, sportjournalist, trefaldig svensk mästare i fotboll – Hugo Levin hade många järn i elden. Trots att han dog i spanska sjukan 32 år ung hann denne Öisare spela en roll både vid IFK Göteborgs grundande och bygget av Ullevi – eller ”Ullervi”, som det hette från början. 

Frigga Carlberg drev kampen med humor och glöd

2019-02-28 Gamla Göteborg

Göteborgs mesta rösträttskämpe. Den 24 maj är det 100 år sedan riksdagen beslutade att kvinnor skulle få rösträtt. En av rösträttsrörelsens mest stridbara aktivister var den göteborgska liberalen Frigga Carlberg, som förutom sitt politiska engagemang också tog hjälp av humor och fiktion i kampen för jämlikhet.  

Albert Lilienberg och den oväntade pampigheten

2019-01-24 Gamla Göteborg

Gjorde avtryck i Göteborgskartan. Från paradtorget Götaplatsen till mer undanskymda, men fortfarande pampiga, platser som Plaskedammen och Kungsladugårdsskolan – väg- och vatteningenjören Albert Lilienberg har lämnat många avtryck i den göteborgska geografin.

Nordstan – stök, kommers, emigranter och sill

2018-12-19 Gamla Göteborg

Stadsdel med brokig historia. Säg ”Nordstan” och de flesta tänker nog på kommers, trängsel och nattligt stök. Men det som i dag är stans mest välkända köpcenter var en gång en levande om än lite ruffig stadsdel, som bland annat spelade en viktig roll under emigrationen till Nordamerika.