Nu skall decembernatten här i Göteborg snart lysas upp av Lucia och hennes tärnor – en efterlängtad ljuspunkt i kyla och vintermörker. Fast nu för tiden har det nog gått lite inflation i Luciafirandet, med en egen "ljusdrottning" i snart sagt varje stadsdel och kommun. Annat var det förr, det minns alla göteborgare som var med på den gamla, om än inte alltid så goda, tiden – och då det verkligen var kyla och mörker som omgav Lucia!
Själv kommer jag ihåg Göteborgs första Lucia som om det vore i går – och då är det ändå 63 år sedan den 17-åriga skönheten från Utbynäs, Mette Sörvik, kröntes …
Mörkläggning och kyla
Krigsvintern 1940 var sannerligen både mörk och kall – Lucia och hennes fem tärnor fick låna vita armépälsar från A2 på Kviberg, då de i hästdragna landåer färdades runt Poseidon på Götaplatsen, nedför Avenyn och Östra Hamngatan, till Gustav Adolfs torg och slutligen till gamla Mässhallen, där lilla Mette kröntes till Göteborgs första Lucia, av självaste operettdirektören Lars Egge.
(Detta var innan ”Lusse-Lasse” Dahlqvist kommit in i bilden). Mörkt var det alltså runt denna ljusfest – kriget rasade för fullt ute i världen och det rådde mörkläggning – och kallt! På Luciamorgonen frös vattenledningarna sönder på flera ställen i Göteborg och åtskilliga hushåll blev utan kaffevatten – om de nu hade några kaffebönor kvar, det var just i slutet av en ransoneringsperiod…
En sådan skandal!
Den blonda skönheten Mette Sörvik kom alltså från Utbynäs (liksom en av tärnorna, Märtha Ahlman, klasskamrat i avgångsklassen på Nya Elementar) där familjen Sörvik var väl kända. Pappa Leif var framgångsrik affärsman och idrottsledare – och rikskänd var familjens uppfödning av champions bland airedaleterriers, på Sörviks kennel.
Men lilla Mette var också en ung dam med skinn på näsan. Redan som 17-åring hade hon funnit sitt livs kärlek och orsakade därmed något av en ”cause célèbre” (som väl kan översättas med ”en skandal i societeten”).
Mettes stora kärlek var nämligen en stilig, lång, smärt och mörk yngling – tillsammans var hon och Thord Lindblom ett bedårande par och så långt var allt väl, även i högborgerliga Utbynäs Villastad.
Inte ett passande parti
Men Thord kom från småstugorna i Utby, dock av ”fin familj”, son till chefslitografen på PLM, John Mauritz Lindblom och operasångerskan Greta Lindblom. Så långt var allt fortfarande bra – MEN! Både Thord och hans föräldrar var rödglödgade kommunister och det var ju inte alls ett passande parti, för en fin flicka som Mette Sörvik!
Finska vinterkriget hade nio månader tidigare slutat med ett svidande nederlag för vårt grannland – men fortfarande var ”Finlands sak vår”…
Visserligen hade kommunisterna gjort ett bra val i Göteborg, vid riksdagsvalen i september, med en göteborgsrepresentant till riksdagens Andra kammare, men bland borgerliga och socialdemokratiska väljare, betraktades ändå kommunisterna ”som något katten släpat in.”
Men Mette var som sagt en flicka med egen vilja och så småningom blev det både förlovning och giftermål mellan de unga tu.
Suverän tecknare
Luciatiteln föll med tiden kanske i glömska, men Thord Lind-blom blev i stället så mycket mer Thord Lindblom, 1920–1989 uppmärksammad och populär. Inte bara i Göteborg, utan i hela Sverige, där var och varannan yngling läste Rekord-Magasinet!
Det var ju Thord som gjorde de fantastiska omslagsteckningarna
på denna idrotts- och äventyrstidning, startad av boxningspromotorn Edwin Ahlqvist, 1941.
För att inte tala om hans eleganta illustrationer till berättelserna om Per Stigman – gjorda i en för Thord typisk ”streckstil” i svart-vitt, för att kunna komma till sin fulla rätt på Rekord-Magasinets ganska dåliga papper.
Hundpensionat i Kungsbacka
Thord Lindblom var en av Sveriges främsta tecknare, numera oförtjänt bortglömd. Dock inte av alla oss, som älskade Rekord-Magasinet och Per Stigmans äventyr, vilka han illustrerade i 20 år.
På 60-talet flyttade paret Lind-blom till Tölö utanför Kungsbacka, där Mette startade ”Sörviks hundpensionat”, medan Thord jobbade vidare som frilansande illustratör, huvudsakligen för Bonniers.
Det kan tilläggas att Thord bröt med dåvarande VPK, sedan sanningen om Stalins terrorregim kommit fram.
Fotnot:
Mette Sörvik, Göteborgs första lucia, gick ur tiden 1993, vid 70 års ålder. Maken Thord Lindblom avled 1989, 69 år gammal.