Linbana en beprövad idé. Lagom till Göteborgs 400-årsjubileum 2021 ska den nya linbanan mellan Hisingen och Järntorget ska stå klar. Men idén är inte ny – faktum är att också det förra hundraårskalaset firades med just en linbana. Då mellan Liseberg och utställningsområdet vid Näckrosdammen.

Den stora Jubileumsutställningen 1923 satte djupa avtryck i Göteborgs stadsbild. Förutom nöjesparken Liseberg och Näckrosdammen är också Botaniska trädgården, Svenska mässan, Naturhistoriska museet, Konstmuseet, Konsthallen och Götaplatsen exempel på byggnader och platser som skapades i samband med det högtidliga firandet av stadens 300-årsjubileum. Men andra spektakulära attraktioner, som linbanan mellan Liseberg och berget vid Humanisten, är i dag så gott som spårlöst försvunna.

”Som i en flygmaskin”
Linbanan invigdes vid pingsthelgen 1923 och förband två av Jubileumsutställningens områden – Nöjesfältet, som i dag är Liseberg, och den historiska minnesutställningen vid Näckrosdammen.

Göteborgs-Posten beskrev entusiastiskt färden: ”Startar man från Nöjesfältet, bär det först uppåt i en lätt gungande rörelse varefter man glider stilla och fridfullt fram. Precis som i en flygmaskin. Bara något säkrare. De två stållinorna verka förtroendeväckande. Och man kan tillitsfullt luta sig mot ’äggets’ reling och stolt och överlägset se ned på jorden och människorna där nere”.

Alla resor gick dock inte lika fridfullt till – linbanan råkade ut för flera missöden. Bland annat en söndag i juli, då båda gondolerna plötsligt stannade på grund av ett materielfel. För passagerarna i den högst belägna gondolen– ett sällskap sångare – blev situationen komplicerad. De blev nämligen tvungna att använda en repstege för att ta sig ner från luften.

Men det gick bra, enligt Göteborgs Morgonpost genomförde de glada sångarna nedstigningen ”under sång och glam” och ”tyckte sig tydligen ha fått full valuta för femtioöringen”. Lika glad var inte ägaren av det trädgårdsland vid Södra Vägen som de landade i – han mottog enligt samma tidning resenärerna ”med allvarliga uppmaningar att akta kålrötterna”.

”Strålande jubelfest”
Jubileumsutställningen var en stor händelse i dåtidens Göteborg. Så stor att den fördröjdes i två år – staden grundades ju 1621 och fyllde egentligen 300 redan år 1921. Men på grund av bland annat ekonomiska problem så försenades alltså projektet. Det förekom också protester mot att så mycket pengar satsades på ett festligt jubileum, samtidigt som arbetslösheten var stor och många göteborgare levde i fattigdom.

Samtidigt uppskattades den stora utställningen av många. Tidningen Göteborgs Morgonpost sparade inte på krutet, utan beskrev utställningens invigning som ”en strålande jubelfest till minne och löfte, till ära och glans för västkusten och dess befolkning”. På utställningen vid Götaplatsen och Korsvägen blandades historia, storslagen arkitektur, underhållning med västsvenska exportvaror som bilar och pappersvaror. Kanske var detta ett första frö till det som i dag kallas för evenemangsstråket?

Ananas, vindruvor och chateaubriand
Totalt besöktes utställningen av 4,2 miljoner besökare. En av dem var den unga göteborgska societetskvinnan Helen Duff. I sin dagbok, som i dag går att läsa på Landsarkivet, berättar hon om ett besök på utställningens nöjesfält. Hon och hennes sällskap började på Liseberg där de besökte ”Lustiga huset” och kollade in en ormtjuserska. Därpå följde en supé på läckerheter som hummer och champagne, chateaubriand med ananas, vindruvor och körsbär på Tivolirestaurangen. Och som kronan på verket avslutades dagen med en linbanetur hem från nöjesfältet. När utställningen stängde i oktober 1923 skrev hon så här: ”Pengar kostade den, men väldigt stilig var den. Alla dessa vita byggnader och den vackra Näckrosdammen”.