En viktig figur i den göteborgska idrottens framväxt. Arenabyggare, sportjournalist, trefaldig svensk mästare i fotboll – Hugo Levin hade många järn i elden. Trots att han dog i spanska sjukan 32 år ung hann denne Öisare spela en roll både vid IFK Göteborgs grundande och bygget av Ullevi – eller ”Ullervi”, som det hette från början. 

Hugo Levin.

Startades IFK Göteborg av Hugo Levin (1886–1918) – en öisare? Nja, – hans namn finns inte med bland de officiella grundarna, men han verkar ändå ha spelat en nyckelroll i det blåvita lagets tillkomst. I alla fall om man ska tro författaren Bengt Göthberg. Hans bok ”Hugo Levin – den store eldsjälen i den unga svenska idrottsvärlden” gavs ut förra året med stöd från Idrottsmuseet i Göteborg, lagom till hundraårsminnet av Levins död.

Bengt Göthberg – som är Hugo Levins barnbarn – menar i boken om morfadern att denne i det tysta var med och lade grunden till IFK Göteborg. Men varför skulle Hugo Levin, som både spelade och satt i styrelsen för Örgryte IS, vilja dra i gång en konkurrerande klubb?

Satte samman lag
Jo, det var helt enkelt så att Örgryte var för bra. Då, runt 1905, dominerade nämligen ÖIS den göteborgska fotbollen och var också på det nationella planet en av de tyngsta klubbarna. Det behövdes alltså fler bra lag för att Göteborgsfotbollen skulle utvecklas, ska Hugo Levin ha resonerat. För att ge ÖIS ett värdigt motstånd satte han samman ett lag av spelare från flera andra lag – en slags göteborgsk ”drömelva”.

Detta lag besegrade Örgryte och ska sedan ha utgjort stommen i IFK Göteborgs laguppställning. Att Levin var inblandad i att sätta samman detta tidiga IFK-lag bekräftas av en artikel som publicerades 1913 i tidningen Göteborgs Aftonblad, där Levin förresten själv jobbade som idrottsredaktör. Signaturen ”J–n.” skriver där:

”Vid ett sådant tillfälle gafs som bekant uppslaget till startandet af Idrottsföreningen Kamraterna. Levin hade i uppdrag att kombinera ett lag af spelare från öfriga klubbar för att möta Ö.I.S. och detta lag blef så godt att det besegrade det på den tiden som oöfvervinneligt ansedda Örgryte. Omedelbart efter denna match bildades I.F.K. där det sålunda uttagna laget bildade stommen.»

Det lite konstiga med denna historia är att det ska ha skett 1907, men enligt IFK själva bildades klubben redan 1904…

Exakt hur stor roll Levin faktiskt spelade i etablerandet av IFK Göteborg är alltså lite dunkelt. Enligt barnbarnet Göthberg var han en drivande kraft från start, som till och med kläckte idén att det nystartade laget skulle ingå i den rikstäckande föreningen Kamraterna och därmed få sitt namn. I IFK Göteborgs egen jubileumsskrift från 2004 lyser hans namn dock helt med sin frånvaro.

Hugo Levin mottar en pokal på Stockholms Stadion 1916.

Från spelare till organisatör
Men – oavsett hur aktiv del Levin spelade i IFK:s tidiga historia så var han en viktig figur i den göteborgska idrottens framväxt. Idrottsintresset vaknade redan i unga år och 1902 hittar den då 16-årige Hugo sin sport – fotboll. Han är aktiv både som spelare och i organisationen runt omkring – Levin framstår som en eldsjäl med en enorm energi, och han tycks inte ha varit rädd för att hugga i.

Några år senare lägger han fotbollsskorna på hyllan efter att tillsammans med ÖIS ha blivit svensk mästare tre år på raken, och fokuserar i stället på rollen som idrottsledare. Som 21-åring blir han dessutom frilansande idrottsjournalist på Göteborgs Aftonblad, vilket han kom att fortsätta med fram till sin död 1918.

Uppdragen blir fler med tiden – idrottsrörelsen var vid denna tid ännu i sin linda och mycket beroende av personligt och ideellt engagemang. Hugo Levin spelar bland annat en viktig roll i arrangerandet av Olympiska spelen i Stockholm, blir ledamot i Svenska Fotbollförbundet och får många andra prestigefyllda uppgifter. Han arbetar också för att öka publikintresset för idrottsevenemang, och lanserar nya lite mer udda sporter som bowling, curling och flygsport för den svenska publiken.

Tidig namnförvirring
Levin drev på för att få fler arenor för idrott i Göteborg, och var inblandade i planerandet av ÖIS gamla hemmaplan Wallhalla, Ullervi och Slottsskogsvallen. Ja, Ullervi – det var faktiskt så det stavades från invigningen 1916 till någon gång runt 1920 då en professor i nordiska språk påpekade att namnet vore mer korrekt utan r:et. Att döpa en arena kan som bekant vara svårt.

Denna namnfadäs slapp dock Hugo Levin själv uppleva. Han dog nämligen 1918, 32 år gammal, i en lunginflammation till följd av influensaepidemin spanska sjukan. Men hans namn lever kvar i Hugo Levin-priset som sedan 2014 delas ut till unga idrottsledare som arbetar i hans anda. Och i gatunamnen Hugo Levins väg och plats, som tillhör en liten gata respektive en plats precis vid ”Nya” Ullevi. Som ju, om man ska vara petig, är ett helt annat Ullevi än Levis ”Ur-Ullervi”, som låg på samma plats som nuvarande Gamla Ullevi. Men varför vara petig?