Stadsdel med brokig historia. Säg ”Nordstan” och de flesta tänker nog på kommers, trängsel och nattligt stök. Men det som i dag är stans mest välkända köpcenter var en gång en levande om än lite ruffig stadsdel, som bland annat spelade en viktig roll under emigrationen till Nordamerika.

Vi börjar med en anekdot om Älgen och Skridskon. Så kallades två Göteborgsoriginal (ett ord som kan betyda många olika saker men i det här fallet nog bäst översätts till ”fyllegubbar”) som ofta syntes till på gatorna i Östra Nordstan åren innan köpcentrumet byggdes.

I en artikel från 2008 berättar en av Göteborgs-Postens läsare hur han på väg hem från sitt jobb på Postgatan sent en kväll blev utsatt för ett rånförsök. Men Älgen och Skridskon dök upp, och väste: ”Rör inte vår kompis, för det är en snäll pôjk”. Något som var tillräckligt för att skrämma rånarna på flykten. En fin historia om att också ovårdade personer kan ha ett gott hjärta, och en ögonblicksbild från den ganska illa beryktade stadsdel som Östra Nordstan var innan det blev ett köpcentrum.

Hendrix och Tages på Köpmansgatan
På 1960-talet, innan allt revs, bestod stadsdelen mestadels av trevåningshus från 1800-talet. Husen var ofta i dåligt skick och användes som kontor, lager, hantverkarlokaler, hotell och restauranger. En central stadsdel på dekis, om man så vill. Antalet bostäder var lågt. Här, på Norra Larmgatan 6 och därefter Köpmansgatan 52 låg också den första upplagan av den klassiska pop- och rockklubben Cue Club – ett rökigt virrvarr av små rum i flera våningar, där internationella och göteborgska stjärnor som Jimi Hendrix och Tages spelade.

Emigranternas stadsdel
Från mitten av 1800-talet till 1920-talet präglades stadsdelen av utvandringen till Amerika. Av de över en miljon svenskar som då lämnade Sverige passerade de flesta Göteborg. Och Nordstan. På Sillgatan, numera Postgatan, hade de transatlantiska rederierna sina kontor, och det var här som många av emigranterna bodde i väntan på att få plats på någon båt västerut. För att spara på pengarna packade Amerikaresenärerna ofta ihop sig i små och ruffiga lägenheter – till exempel ska ett hus på Sillgatan ha inkvarterat 103 personer i åtta rum. Många av emigranterna kom från landsbygden och hade kanske aldrig varit i någon större stad förut, så det gällde att passa sig för skojare som mer än gärna la beslag på reskassan. Dessutom fanns här gott om krogar och nöjen att göra av med sina pengar på även om man inte blev lurad.

Sill och Göteborgslera
Namnet Sillgatan har anor från tiden för Göteborgs grundande på 1620-talet. Fast då hette den Heringsgatan – ett namn som vittnar om det stora tyska och holländska inflytandet i stadens tidigaste historia. (Hering är alltså det tyska ordet för sill.) Stora delar av Östra Nordstan byggdes på sankmark, vilket var en bidragande orsak till att detta blev en av stans mindre välbärgade delar.

Samma gata, nytt namn
1895 ledde områdets dåliga rykte till att ett antal fastighetsägare på gatan genomdrev att gatan skulle byta namn från Sillgatan till det mer neutralt klingande Postgatan. De tyckte att det gamla namnet ”återför minnet till åtskilliga omständigheter, som gåfvo gatan ett mindre godt anseende, hvilket visat sig utöfva ett ofördelaktigt inflytande vid uthyrandet af de vid gatan befintliga lägenheter”. De hoppades alltså att det nya namnet skulle göra det lättare att hyra ut lägenheter och rum.

Tjugo år efter namnbytet skrev journalisten, författaren och Göteborgskildraren Carl Rudolf A:son Fredberg om stadsdelen i sin bok ”Det gamla Göteborg – lokalhistoriska skildringar, personalia och kulturdrag”. Gatorna beskrev han som mörka och trånga och gårdsinteriörerna som ”mestadels ruskiga”. Och invånarna då? Jo, de var enligt Fredberg en rik provkarta på olika typer av vad han kallade ”vagabonder” – ”bondfångare, klockskojare, supare, lättingar, fördettingar”. Det krävs alltså mer än ett namnbyte för att tvätta bort en stadsdels sjaskiga rykte.