Hyllas med egen gata vid gamla tv-huset. Carlssons pojk från Gislaved förvandlades i Göteborg till Sten-Åke Cederhök. En underhållare som lade hela landet för sina fötter. Efter statyn och spårvagnen är det snart dags för ytterligare en hyllning: Sten-Åke Cederhöks gata på gamla TV-husets tomt i Örgryte.

När Sten-Åke Carlsson en försommarkväll 1929 fick frågan om han kunde hoppa in och hjälpa Ernst Berges teatersällskap i en svår knipa, behövde han inte särskilt lång betänketid. Det var ju till scenen han drömde under vardagskneget med brödleveranser.

Han var 16 år och bodde med familjen i en lägenhet på Nordhemsgatan 67. Det mesta i livet fanns fortfarande på nära håll. Fotbollsspelet på Karlsro nedanför Annedalskyrkan hade till exempel sin givna dragningskraft. Ett biträde i en mjölkaffär på Olivedalsgatan likaså. Hon hette Lilly och blev fru Carlsson 1937. Och så var det förstås det här med teatern.

Roade göteborgarna i över ett halvsekel
– Hela klassen visste att jag var teatergalen och fast besluten att bli skådespelare. Och det var ingen hemlighet att jag köpte billighetsupplagor av alla klassiska verk i antikvariatet på Södra Allégatan, berättade han 1988 i sin bok Teaterminnen.

Sten-Åke Cederhög på Storgatan
Så kom det sig att den unge Sten-Åke Carlsson, med kort varsel och stor iver, pluggade in sina repliker i pjäsen med det omständliga namnet: När Sme’s Erik och Pligg-Janne fick Amerikafrämmande.

Äntligen söndag. Sten-Åke tog tillsammans med de andra aktörerna tåget till Alingsås. Där, på Folkets parks scen och under bar himmel, började den karriär som skulle roa göteborgare i mer än ett halvt sekel.

För göteborgare är ju som bekant födda i Göteborg – eller någon annanstans. Det senare gällde för övrigt även för Carlssons pojk Sten-Åke som kom till världen i småländska Gislaved den 30 januari 1913. Dagen därpå avgick Norges statminister Jens Bratlie. Sambandet är ännu inte säkerställt.

Douglas Håge gav värdefulla råd
Carlsson blev så småningom Cederhök och en allt oftare sedd aktör på Hagateatern vid Järntorget. 1942 var han så förknippad med scenen att han erbjöds ta över verksamheten. Det civila jobbet på SKF:s metallsliperi bytte han förresten snart mot en tjänst på Arbetsförmedlingen. Lilly från mjölkaffären visade sig vara lika bra på att sälja biljetter som mejeriprodukter. Det lär till och med ha funnits de som trodde att föreställningen hette ”Utsålt” eftersom det alltid stod så i annonsen.

Ryktet om Sten-Åke Cederhöks storhet spreds över stan, och han lyssnade gärna på goda råd från kollegor med större erfarenhet. Filmstjärnan Douglas Håge var en av dem:

Gröna Gatan
– Du har för bråttom! Du måste göra paus. Du ska ta dom med ögonen, Du ska känna att du har dom i handen, sa Håge.

Blicken och den effektiva pauseringen satt som en smäck. Det karaktäristiska skrattet med diskanthöjning utvecklades snart till en egen signatur. Och den som idag lyssnar på en skiva med Cederhöks sång, slås av en artikuleringskonst utöver det vanliga. Varenda stavelse görs fullständig rättvisa.

Publikmagnet på Liseberg
Sedan Hagateatern rivits vid årsskiftet 1954/1955 hade Cederhök inte längre någon fast scen förrän han 1958 erbjöds att ta över Veckans revy på Liseberg. Där blev han under 25 år en lika självklar publikmagnet som någonsin i Haga.

TV:s genombrott gjorde den göteborgske smålänningen till en riksangelägenhet. Jubel i busken fångade känslan och stämningen från gamla Hagateatern, och med Låt hjärtat va’ me’ befästes bara ytterligare Cederhöks position som en av landets ledande underhållare.

Kollegan Hagge Geigert var en av många gratulanter på 70-årsdagen. I januari 1983 skrev han i GP:

”När han sätter på sig sina goggles, sin svarta överrock och tar portföljen i hand ser han änna ut som en grosshandlare. Ibland kan också blicken bli både stålhård och värderande. T o m när han avlossar poängen i en anekdot har han benhård ögonkoll på sista bänk.”

Skrattsalvor var vardagsmat
Även om ridån, i augusti 1982, gick ner för Veckans revy hade Cederhök fortfarande starka band till Liseberg. På nöjesparkens teaterscen kunde besökarna njuta av det närmaste rörande samspelet mellan den åldrande Cederhök och Tomas von Brömssen i Albert&Herbert.

– Jag hade aldrig tidigare i mitt teaterliv varit med om sådana skrattsalvor! Samtidigt kunde jag i ögonvrån konstatera att detta var vardagsmat för Sten-Åke, har von Brömssen berättat.

Sedan hustrun Gulli gått bort lämnade Sten-Åke huset i Sävedalen och flyttade in i en liten lägenhet på Gröna gatan i Majorna. Om Gaisaren Cederhök fått bestämma hade adressen nog hellre hetat Grönsvarta gatan.

Från sitt fönster på tredje våningen kunde han följa Stena-båtarnas färd i hamninloppet, och till och med se lyktorna tändas på andra sidan bron. Söndagen den 14 januari 1990 avled Sten-Åke Cederhök.

Sten-Åke gravsten
Sten-Åke Cederhök avled söndagen den14 januari 1990. Begravningsakten ägde rum i Karl Johanskyrkan nära hemmet i Majorna. Nu vilar den folkkäre underhållaren på Kvastekulla griftegård i Partille. Foto: Lars Hjertberg