Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-10-30]

Gathenhielmska huset öppnar för det fria kulturlivet i Majorna

Foto: Hans Wretling/Higab

”En mötesplats utöver det vanliga”. 1700-talshuset Gatenhielmska vid Stigbergstorget i Majorna ska bli ett kulturellt nav för kulturlivet runt Stigbergstorget och Gatenhielmska kulturreservatet. Detta efter att Higab skrivit ett hyresavtal med föreningen Historieverket.

– Det känns så himla bra att Gathenhielmska huset nu får den uppmärksamhet som huset och området förtjänar. Det är extra roligt att detta möjliggörs i dialog och nära samverkan mellan både etablerade och nya aktörer i området, säger Cina Gasparini, utvecklare av kulturmiljöer på Higab.

Huset blir arbetsplats och scen för design, dans, opera, musik, teater, konst och litteratur. Tanken är också att levandegöra husets 1700-talsdel och trädgården på baksidan.

– Vi vill utmana besökaren och utövaren, ge dem en mötesplats utöver det vanliga att besöka och utforska. I och med husets anknytning till Göteborgs historiska identitet känns detta extra angeläget, säger Isabel Lagos på Historieverket, en ekonomisk förening som jobbar med att levandegöra Göteborgs historiska platser och händelser.

”Det finns många starka aktörer i området”
Historieverket har hyrt huset i andra hand sedan 2017.

– I två år har vi arbetat med en vision som nu inte bara är en drömbild utan ett faktiskt projekt – att länka samman Gathenhielmska huset med kulturreservatet, Oceanen och ateljéerna runt omkring. Det finns många starka aktörer i området, fortsätter Isabel Lagos.

Den nuvarande hyresgästen Wänskapsförbundet som hyrt huset i 27 år kommer också att vara kvar och fortsätta samarbetet med Isabel Lagos och Historieverket.

Det nya hyresavtalet är en del av Higabs pågående arbete med att utveckla och levandegöra Göteborgs kulturmiljöer.

Foto: Hans Wretling/Higab


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges budgetdebatt 13 november

Sändningen startar klockan 9.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling