Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Utbildning

[Publicerad 2019-10-25]

Glädje och hopp när Ängåsskolan firade FN-dagen

Elevernas fredsmärke på skolgården fångades med drönare. Foto: Jonny Isaksson

Levande fredsmärke på skolgården. Torsdag 24 oktober var det FN-dagen – och på Ängåsskolan firade man stort. Hela veckan har eleverna arbetat med mänskliga rättigheter, klimat och frågor om fred. ”Vi har lärt oss hur vi kan hjälpa varandra och miljön”, säger en av eleverna.

Det fnissas nervöst i idrottshallen på Ängåsskolan i Tynnered. På ribbstolarna hänger teckningar på olika flaggor och fredsduvor. Längs med ena väggen hänger en stor FN-flagga. Det är den 24 oktober, FN-dagen, och dags för några av eleverna på Ängåsskolan F-6 att redovisa vad de har arbetat med under veckan.

Eleverna har själva fått välja hur dagen ska se ut och vad de ska uppträda med. Några elever sjunger, andra gör gymnastikkonster eller spelar trumpet.

– Vi brukar fira FN-dagen, men i år gör vi det som tema under en hel vecka, säger Cecilia Svanå som är klasslärare i årskurs 4.

Utvecklar både elever och lärare
I år har årskurs 4-6 arbetat tillsammans i grupper över klasserna. De har fått diskutera vad som verkligen är viktigt i livet och vad vi behöver för att må bra, men också hur vi kan göra barnkonvention och andra frågor verkliga här och nu.

– FN har många fina budskap om fred, men det måste börja med dig själv och vad du kan göra. Vi jobbar till exempel mycket med frågor om kränkande behandling på skolan och det har vi pratat mycket om, säger Cecilia Svanå.

– När eleverna får jobba med skolkompisar som de vanligtvis inte jobbar med så är det många som släpper på sina roller och utvecklas. Det gäller även mig som lärare. Jag lär känna elever jag vanligtvis inte brukar undervisa på ett nytt sätt och det gör att jag får en relation till fler barn.

Lärt sig mycket nytt
Även eleverna upplever att de har lärt sig mycket under veckan och att de har fått tänka till.

– Jag har lärt mig mycket mer om luften, molnen och att det är farligt att använda sprayburkar, säger en elev.

– Det var också bra att få tänka lite extra kring vad som verkligen är viktigt, säger en annan.

I idrottshallen har alla årskurser uppträtt. Nu avslutas samlingen med att alla elever tillsammans sjunger att det en dag är de som tar över världen och att vuxna måste börja lyssna på deras röster.

Därefter är det dags för dagens sista uppgift: Alla elever ska gå ut på skolgården och ställa sig så att de bildar ett fredsmärke.

 


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges budgetdebatt 13 november

Sändningen startar klockan 9.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling