Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Näringsliv

[Publicerad 2018-05-08]

Godsvolymerna i Göteborgs hamn ökade första kvartalet

Stort transportbehov. Volymerna ökar i Göteborgs hamn visar siffror från årets första kvartal. Hanteringen av bilar var till exempel 20 procent högre än kvartal 1 förra året.

– Volvo Cars fortsätter producera och exportera stora volymer bilar från Torslandafabriken och det ger givetvis starka utslag på volymerna i hamnen, säger Magnus Kårestedt, vd på Göteborgs Hamn AB.

Att konjunkturen går på högvarv är den intraeuropeiska roro-trafiken – trailers och annat rullande gods som fraktas med fartyg inom och utanför Europa – ett bevis på. Den fortsatte att öka från de rekordhöga volymerna från 2017.

På containersidan blev det också en ökning. 188 000 containers skeppades under kvartal 1. Det är en ökning med tre procent jämfört med samma tid förra året – en period som dock var den svagaste på containersidan på över tio år, mycket på grund av en arbetsmarknadskonflikt.

– Vi hade hoppats på en kraftigare återhämtning under årets första kvartal då transportbehovet är fortsatt stort och inga stridsåtgärder pågått sedan i somras. Nu förväntas regeringen komma med lagstiftning som tydliggör kollektivavtalets roll, säger Magnus Kårestedt.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Beslut i kommunstyrelsen

Utformning av jubileumsåret 2021, tillsättning av en Amandakommission för att säkerställa att Göteborgs Stad inte brister i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck och utvärderingen av Göteborgs Stads filmsatsning 2014 var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 12 december. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Sök bland Göteborgs Stads små och stora aktiviteter i Göteborgs stads kalendarium – klicka här!

Se kommunfullmäktiges webbsändning 22 november

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling