Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2009-06-03]

Göran Johansson och Ingvar Oldsberg får stadens förtjänsttecken

Mottagarna av Göteborgs Stads förtjänsttecken får förutom en medalj också en egen Poseidon i form av en statyett. Foto: Peter Svenson

Förra kommunalrådet Göran Johansson och TV-mannen Ingvar Oldsberg tillhör den skara på 14 personer som på torsdagen får ta emot Göteborgs Stads förtjänsttecken.

Förtjänsttecknet, som delas ut varje år på Göteborgs ”födelsedag” den 4 juni, består av en medalj och en Poseidonstatyett och har delats ut sedan 1948, till cirka 800 personer.

Alltid en majoritet av män

– Det ska ges till personer som har gjort något bra för Göteborg eller göteborgarna. Och där har vi en ganska vid ram i bedömningen, säger Jörgen Linder, kommunfullmäktiges ordförande, som tillsammans med de två vice ordförandena enväldigt bestämmer vilka som ska få utmärkelsen.

– Vi försöker få till en blandning av olika verksamheter – kommunala, privata och föreningar. Och vi strävar efter att få med kvinnor, för det är alltid en majoritet av män bland förslagen, säger Jörgen Linder.

Vem som helst kan lämna förslag.

Ändrade regler i år

– Ja, det är välkommet. En del tidigare medaljörer brukar återkomma och lämna mycket bra förslag, många av dem har varit flitiga förslagsställare, berättar Jörgen Linder.

I år har en ändring gjorts i reglerna.

– Tidigare har politiker som suttit i kommun eller riksdag i 20 år fått förtjänsttecknet automatiskt. Den ”gräddfilen” har vi beslutat ta bort. Så i fortsättningen deltar politikerna på lika villkor, säger Jörgen Linder.

Utdelningen sker vid en ceremoni på Börsen, Gustaf Adolfs Torg, klockan18.30. Hela listan på tidigare års mottagare av förtjänsttecknet finns på länken längst ner i artikeln.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Göteborgs Stads kalendarium

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling