Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Trafik

[Publicerad 2016-03-30]

Götaälvbrons historia blir bok

Har du en bra historia om Götaälvbron? Något gammalt eller nytt minne från bron? Hör av dig till Lage Rosengren! Foto: Asbjörn Hanssen

Gamla och nya brominnen efterlyses! År 2020 ska nya Hisingsbron stå klar och Götaälvbron rivas, men först ska den gamla bron dokumenteras i en bok. Nu efterlyses minnen, bilder och historier om bron som tjänat göteborgarna i snart 80 år.

Hör av dig till Lage Rosengren på mail

– Jag vill gärna ha in äldre minnen av bron, men också nya sådana, allt som visar på vilken roll en så långvarig förbindelse har fyllt under åren, säger författaren Lage Rosengren.

Givna händelser är brons invigning 1939, breddningen på 50-talet, bytet av manövertorn och annat. Men det måste inte handla om byggteknik eller transporter.

Överkörd varje dag
– Det kan vara allt möjligt. Kul händelser, oväder, högsommarvärme, olyckor, påseglingar, söndagspromenaden, musik – allt som på nåt sätt har bron i centrum, eller kanske i periferin, men ändå där.

– Annars finns det ju inte så mycket att skriva om en bro som bara ligger där och blir överkörd varje dag, säger Lage Rosengren.

Han är fil dr i ekonomisk historia och har undervisat på Göteborgs universitet, bland annat i de lokalhistoriska kurserna. Han har tidigare skrivit om Majornas historia och är nu projektanställd på trafikkontoret för att forska i arkiven och skriva boken om Götaälvbron. Fast den kommer att handla om mer än själva bron.

Kris på 30-talet
– Jag skriver också om de gamla färjorna över älven och svängbron från 1874 som var Götaälvbrons föregångare, lite om Älvsborgsbron och Tingstadstunneln också, alltså älvförbindelserna i stort. Jag försöker sätta in bron i ett sammanhang, säger Lage Rosengren.

Det innebär att boken också skildrar vardagslivet i Göteborg på 1920- och 1930-talen.

– När Götaälvbron planeras och byggs är det ekonomiska kristider och svår arbetslöshet. Och när bron invigs 1939 har Andra världskriget just börjat. Den tiden är så helt annorlunda mot idag och det vill jag försöka beskriva, säger Lage Rosengren.

Ännu är det inte bestämt hur omfattande boken ska bli. Förmodligen kommer den ut i början på nästa år.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling