Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2007-12-14]

Götatunneln är årets bästa byggnad i Göteborg

Foto: Vägverket

Götatunneln är ett tekniskt mästerverk, dessutom både funktionell och sällsynt vacker. Därför får Vägverket priset för Årets bästa byggnad 2007. Det menar juryn för utmärkelsen som delas ut av Per och Alma Olssons fond. Salviaterrassen i Gårdsten får ett hedersomnämnande.

Juryn består i enlighet med fondens riktlinjer av ”en nämnd av fem konstförståndiga personer”. I juryns motivering till priset kan man bland annat läsa:

”Ett av de viktigaste byggena genom tiderna”

Götatunneln är både funktionell och sällsynt vacker. Den är ett tekniskt mästerverk i sin konstruktion, och har utmanat sina skapare till ingenjörsmässiga landvinningar ingen egentligen trodde var möjliga.”

Juryn skriver vidare:

”Götatunneln är ett av staden Göteborgs viktigaste stadsbyggnadsprojekt genom tiderna. Stadsbyggnadsprojekt för att det uttrycker en stads kraftfulla, samlade vilja att återförena staden med dess vatten, för att det ger stadens invånare nya områden att upptäcka, erövra, och finna sig tillrätta i, och för att det ger förutsättningar för att bygga vidare på en stad som är både vacker, hållbar och formad av sina bebyggare”.

Exempel på den goda staden

Fonden ger i år också ett hedersomnämnande till Salviaterrassen som enligt juryn gett Gårdsten en stadsdel med höga ambitioner både vad gäller arkitektur, formgivning, genomförande och brukarinflytande. Ett mycket bra exempel på att bygga den goda staden.

7964.jpg

Där Götatunneln passerar under Stora Hamnkanalen har taket ljussatts i blått. Foto: Klas Eriksson


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling