Farväl ICA, Hejdå Konsum, Adjö Coop. Alla matvaruhus har gått i konkurs, detta eftersom allt fler beställer hem matvaror via Internet.

En dum idé kan tyckas, men en studie som har gjorts av Statistiska Centralbyrån, visar att det inte alls är dumt. Det har blivit fler jobb till yngre, eftersom maten måste paketeras och levereras, och matföretagen förlorar bara varuhusen och inte konsumenterna. De gamla matvaruhusen byggs om till hyresrätter och studentbostäder.

Direkt in i kylskåpet

För oss äldre är Internet-beställningen suverän. Tänk dig själv att du är 64 år kanske har du lite skavanker hit och dit och då finns det inget bättre än att få sin mat levererad direkt in i kylskåpet.

Att beställa från Internet är inte dyrare än det skulle vara för mig att ta mig fram och tillbaka till mataffären. Jag slipper också bära och kan därför handla hem mycket på en gång istället för att behöva ge mig ut var varannan dag. Lathet, kan tyckas, men så är det verkligen inte, tänk så mycket tid jag får över till allt annat, som städa, tvätta, kolla på såpor och inte minst umgås med dina barn och barnbarn.

Nya dörrar öppnas

Visserligen är genomsnittspersonen i Sverige några kilo tyngre än förr, men det är det ingen som klagar på eller lägger märke till. Hälsovårdsmyndigheterna har försökt i många år att få oss att inte vara så ”lata”, men eftersom det inte är många som lyssnar så har de taggat ner. Mycket tyngre är vi inte, utan bara en fem – sex kilo. Det flesta håller fortfarande på med någon slags träning. Men dock inte lika mycket som för 40 år sedan.

Att ta farväl av någonting kan vara svårt, men ett måste är ett måste. Tänk dig att du ska skriva en text om hur du tror Göteborg ser ut om 46 år, först då kanske du inser att om en dörr stängs så öppnas det en annan.