Tidskapseln är ett stort framtidsprojekt som den 10 december 2004 här i Göteborg skrivs till Göteborgs historia. Det var fyra år sedan projektet Göteborg 2050 rullade igång och i år skall göteborgarnas tankar sparas och arkiveras till framtiden.

Om 46 år kommer kanske göteborgarna att samlas runt vår kapsel och med stor nyfikenhet läsa hur vi tänkte och vad vi trodde om framtiden. För oss kan detta vara viktigt därför att under sådana här projekt får vi använda vår fantasi och fundera över vår framtid.

”Det finns många frågor”

Vem vet, vi kanske kommer förundras över hur vi tänkte, vi menar 50 år är ju ändå 50 år! För oss som är födda på 80-talet och framåt har ju det här en jättestor betydelse då vi får chansen att vara med och påverka hur Göteborg ser ut år 2050.

Göteborg som är känt för sin breda dialekt, sin handel och Kålle & Ada historierna som går i arv. Kommer våra barn att uppleva detta? Är Göteborg redo att tas till nya höjder, att utvecklas till en stor stad med skyskrapor monument och tunnelbanor? Kommer gamla stadsdelar som Haga och Majorna fortfarande vara aktuella eller kommer de att byggas om till stora Walmart varuhus?

Det finns många frågor och funderingar. Vi, dagens ungdomar minns första gången vi skulle använda en dator. Det var i början av 90-talet och man var runt 6 år och extremt nyfiken på allting runt om kring en. Datorn var liten, långsam och nu när man tänker efter kunde man inte använda den till speciellt mycket.

”Vi ska forma framtidens Göteborg”

När man frågar en sexåring idag kan de installera sina egna dataspel, surfa på Internet och visa mamma och pappa hur man använder program. Tänk kanske framtidens småbarn har en egen dator i barnvagnen där de kan ladda ner sina favorit barnprogram och Moraträsk låtar direkt till barnvagnen.

Släng alla kassettband och barnböcker, den nya IT-världen är här för att stanna. Hur blir det då för oss unga om 50 år? Man tänker på problem som pensionen och platser på vårdhem. Kommer vi att ha samma möjligheter som det finns idag. Vem vet år 2050 kanske det finns piller och metoder som gör att vi lever längre och bättre.

Generationen som arbetar idag skall tids nog lämna över jobben till vår yngre generation. Om dom börjar tänka så får vi unga ta över tankarna, för det är ändå vi som ska forma framtidens Göteborg. Vi kan inte låta bli att leka med tanken och det är sant som de säger, den som lever får se!

Malin Skoglund
Mikael Pettersson
MP2T, Munkebäcksgymnasiet