Jag heter Anna, fyller snart 20 och är smålänning. Jag flyttade till Göteborg för ett par månader sedan för att läsa omvårdnadsteknik på Chalmers-GU. Jag bor centralt, i sambohuset i Nordstan, ett ombyggt parkeringshus.

Min ena granne är Gunnar som fyllde 85 förra veckan. Han brukar dra historier om hur stressigt det var att jobba som IT-tekniker förr i tiden.Till höger har jag familjen Anasticevic som ibland är sju personer och ibland fyra, beroende på vilka barn som bor hemma för tillfället.

Flexibelt boende

Jag är van vid en stor familj så det passar mig bra att alltid ha folk i närheten. En annan anledning till att jag valde att bo här, är att det är lätt flytta en yttervägg och få större yta när jag inte vill bo ensam längre. Jag går gärna ner till torget i mitten av huset när jag vill umgås. Där är det alltid något på gång. Jag tycker att det är kul att vi kan odla grönsaker på kolonilotten på taket.

Det blir väldigt tråkigt att lämna Göteborg nu när sommaren kommer. Om två månader tar min väninna Cissi och jag snabbtåget till Peking för att studera långsiktiga relationer. Samtidigt passar vi på att fräscha upp skolkinesiskan. Institutionen vill att vi ska studera utomlands minst en av årets tre terminer.

Mobilen översätter

Mobilen gör det lätt att hålla kontakt med vänner, släkt och grannar eftersom vi ser varandra genom bildskärmen. Det går också att filma när något kul händer och skicka till kompisarna. En annan kul grej är att jag kan tala svenska med mobilen och så sänds meddelandet på engelska. Det är bra när jag meddelar mig med mina projektmedlemmar i Sydafrika.Vi jobbar med att ta fram tekniska hjälpmedel för djurskötarna i naturparken utanför Port Elizabeth.

I Afrika har man insett vikten av att hushålla med resurser. Där görs de flesta möbler i trä. Själv har jag mycket gamla prylar och möbler i lägenheten som jag fått av släktingar och vänner. Allt är miljöanpassat här, toan separerar urin och avföring och solfångare värmer vattnet så det är alltid varmt. Jag är mycket intresserad av att förenkla och förbättra boendet ur ett vårdperspektiv.

Agenter söker information

Utbildningen som jag läser kombinerar samhällskunskap, omsorg och teknik. I Göteborg finns öppna fjärrarbetsplatser i varje kvarter så det är bara att koppla upp datorn mot nätet när man har lust att plugga.

Eftersom jag inte vill missa nya forskarrön har jag tio agenter som är ute på nätet och söker information åt mig dygnet runt. Samtidigt kräver studierna en viss grundkunskap så det är faktiskt en hel del råpluggande också. Då sitter jag med ett interaktivt dataprogram som testar vilken nivå jag nått upp till. Roligast är förstås liveföreläsningarna men vi har också videoföreläsningar med visionära teknikprofessorerna från MIT.

Utbildning är jätteroligt och jag kommer helt klart att vidareutbilda mig i framtiden. Vad det blir är svårt att säga, men kanske kombinerar jag ett jobb som arbetsterapeut med något tekniskt.