Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2018-06-01]

Göteborg Energi bygger Sveriges största solcellspark

Solceller på Älvstranden.Foto: Göteborg Energi

Kan förse 1000 villor med el under ett år. Göteborg Energi storsatsar på solenergi. I Säve och Gårdsten byggs solcellsparker som ska producera förnybar el åt både företag och privatpersoner. Genom andelsägande får göteborgarna även en chans att bidra till solenergilösningen.

Sveriges största solcellspark om fem megawatt ska byggas i Säve på Hisingen. På elva hektar, en yta nästan lika stor som 16 fotbollsplaner, kommer solceller producera förnybar el motsvarande hushållsel för 1000 villor under ett år.

– Intresset för solenergi har vuxit explosionsartat de senaste åren och det finns en stor efterfrågan på olika solcellslösningar bland våra kunder, säger David Hellström, marknads- och försäljningsdirektör på Göteborg Energi.

Solcellsparken kommer att byggas på mark som ägs av företaget Serneke som också kommer att köpa en stor del av den el som produceras där.

Bli delägare i solcellsparken
Många göteborgare har inte möjlighet att bygga solceller på egna tak men vill ändå bidra till omställningen mot ett hållbart samhälle. Det visar det Göteborgsförslag som kom in till Göteborgs Stad förra året. Nu förverkligas den idén genom att delar av solcellsparken i Säve kommer avsättas till andelsägande.

Exakt hur andelsägandet kommer att se ut är inte klart ännu. Det beror bland annat på resultatet av en statlig utredning om skattereduktion för andelsägd förnybar elproduktion. Det går dock att göra en intresseanmälan på Göteborg Energis hemsida redan nu – se länken nedan.

De nya solcellsparkerna i Gårdsten och Säve kommer att vara färdiga 2020.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling