Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-04-30]

Flygande matta besöker Göteborg

Snart på ett torg nära dig. På torsdag 2 maj landar en flygande matta på Kungstorget. Det är första stoppet för mattan som i vår och sommar ska besöka nio platser och fylla dem med upplevelser. Tanken är att knyta ihop staden och främja integration och trygghet. På plats kommer där att erbjudas en hel rad olika aktiviteter – huvudfokus är böcker och läsning för barn.

Förra året besökte mattan fem platser i Göteborg, och i år har projektet utökats med fler platser och mer aktiviteter.

Det är en 7 x 10 kvadratmeter stor matta av konstgräs och med mönster som en persisk matta som i sommar flyger runt i Göteborg. Göteborgs Stads satsning Staden där vi läser för våra barn är en del av projektet.

– Läsning för och med barn är viktigt för barns språkutveckling och verbala förmåga. Det kan påverka barns skolresultat, behörighet till gymnasiet och chanser att få jobb. Därför ordnar vi bokfester, läsning och andra upplevelser kring böcker på mattan, säger Malin Carlsson på kulturförvaltningen.

Högläsning på flera språk
Bokaktiviteterna sker i samarbete med biblioteken och det kommer bland annat att hända spännande saker kring boken Gropen av Emma AdBåge, som fick Augustpriset 2018. Boken har delats ut till närmare 6500  barn i förskoleklass i Göteborg, och nu kommer den att läsas högt, på flera språk och även iscensättas med dans.

Men det kommer att hända mycket annat också, för alla åldrar, inte bara barn. En del av aktiviteterna på flygande mattan är riktade till exempelvis skolor, men mycket är öppet för allmänheten. Alla är välkomna till mattan.

– Vår förhoppning är att mattan kommer användas på alla möjliga sätt där den landar, utöver de planerade läsaktiviteterna så kan man tänka sig alltifrån spontan-pick-nick till den lokala yogaföreningens prova-på-aktiviteter, säger Ulrika Åkerlind, från trafikkontoret i Göteborg.

Idén med en flygande matta som gör nedslag med roliga aktiviteter kommer ursprungligen från Holland och mattor har besökt många städer runt om i Europa.

Barnens dag 11 maj
Första stopp för flygande mattan i Göteborg är alltså Kungstorget den 2 maj där den kommer att ligga kvar till 15 maj. 11 maj är det Barnens dag och då kommer det att hända lite extra spännande grejer, inte bara på mattan utan på hela Kungstorget.

Exakt vad som kommer att ske på de olika platserna varierar, det bestäms av stadsdelarna och är i dagsläget inte helt klart. Det går att följa mattans resande och vilka aktiviteter som ordnas via Instagram, Göteborgs Stads stadsutvecklingswebb och kalendarium. Se länkar nedan.

Den flygande mattan är ett samverkansprojekt mellan trafikkontoret, kulturförvaltningen, grundskoleförvaltningen och stadsdelsförvaltningarna i Göteborg.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling