Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Levande historia

[Publicerad 2019-01-18]

Göteborg hedrar förintelsens offer

Foto: Vincent Kessler/Reuters

Antirastisk manifestation den 28 januari. Internationella minnesdagen för förintelsens offer uppmärksammas med en samling för demokrati. Den 28 januari är göteborgarna välkomna till Göteborgs universitets aula för bland annat föredrag av Expos chefredaktör Daniel Poohl och författaren Annika Thor.

Den 27 januari 1945 befriades fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz och omvärlden fick se vad 12 år av nazistiskt styra hade skapat.

George Braun, moderator på Samling för demokrati den 28 januari.

Sedan 2005 är den 27 januari internationell minnesdagen för förintelsens offer. I år infaller dagen på en söndag och i Göteborg hedras offren med en samling för demokrati på måndagen den 28 januari.

– Den här dagen handlar om rasismen och dess konsekvenser. Det är tyvärr ett högaktuellt ämne och vi behöver titta på vilka faktorer som skapat förutsättningar för att historien skulle kunna återupprepa sig.

Vad händer när vi börjar betrakta en del människor som mindre värda, säger George Braun, moderator på Samling för demokrati.

Högerpopulism på agendan
Samling för demokrati hålls i Göteborgs universitets aula. En av talarna är den antirastiska tidskriften Expos chefredaktör Daniel Poohl som kommer dela med sig av sin erfarenhet av hur dagens växande högerpopulism ser ut. Författaren Annika Thor, som bland annat skrivit roman ”Om inte nu så när”, kommer tala om hatets mekanismer. Det blir även musik ur den sceniska konserten Café Terezien och paneldiskussion om demokrati, yttrandefrihet och det goda samtalet med representanter ur Ungdomsfullmäktige.

– Vi får aldrig sluta att prata om förintelsen. Framförallt med våra ungdomar som kanske inte alltid har samma kontakt med historien som tidigare generationer, säger George Braun.

Samling för demokrati arrangeras av Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Judiska församlingen i Göteborg, Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, de politiska partierna i kommunfullmäktige och Göteborgs Stads råd för den nationella minoriteten romer.

Manifestationen är öppen för alla men av säkerhetsskäl krävs föranmälan.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling