Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2018-11-14]

Göteborg topprankas i hållbarhet – för tredje året i rad

Annika Hallman tar emot priset av Melanié Delaplanche från GDSI och James Rees, president ICCA.

Bäst bland 50 städer. Det är tredje året i rad som Göteborg placerar sig i topp när 50 olika städer från hela världen rankas för sitt hållbarhetsarbete. Göteborg fick 95 av 100 möjliga poäng – en ökning med tre poäng jämfört med förra året.

Rankingen Global destination sustainability index, GDSI, gjordes första gången 2016 och i år var intresset att vara med större än någonsin. 50 städer deltog och bland nykomlingarna finns bland annat Washington, Bangkok, Sankt Petersburg och Monaco.

Med 95 poäng av 100 möjliga kom Göteborg högst i rankingen bland mötes- och evenemangsstäder. Förra året samlade Göteborg ihop 92 poäng och tog alltså även då förstaplatsen.

Hela staden mäts
Det är ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet som mäts och städerna bedöms utifrån ett 30-tal kriterier. För att komma högt i rankingen gäller det inte bara att besöksnäringen med anläggningar och hotell är med, utan också hur staden i stort arbetar med hållbarhetsfrågor.

Exempelvis mäts hur bra staden är på återvinning, sophantering, miljödiplomering av hotell och krogar, utsläpp av växthusgaser, tillgänglighet, trafiksituationen, system för lånecyklar och om det finns hållbarhetsstrategier hos både offentliga och privata aktörer.

– Vi är enormt stolta över denna utmärkelse. Att Göteborg lyckas behålla topplaceringen för tredje året är en prestation som visar att staden och besöksnäringen tar hållbarhetsarbetet på allvar och utmanar andra städer att göra detsamma, säger Camilla Nyman, vd för Göteborg & Co.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges budgetdebatt 13 november

Sändningen startar klockan 9.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling