Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2013-04-29]

Göteborg bäst på stadsodling bland svenska storstäder

Foto: Jenny Liljedahl

”Solklar vinnare”. Göteborg är klart bäst av landets fem storstäder på stadsodling. Tidningen Allt om Trädgård har utsett Göteborg till ”solklar vinnare”. Malmö kom tvåa och de andra tre – Stockholm, Uppsala och Linköping – delar tredjeplatsen.

Allt om Trädgård konstaterar att Göteborg är den enda av de fem städerna som tagit fram konkreta riktlinjer för stadsodling och som också arbetar praktiskt med frågan.

– Vi är förstås jätteglada och stolta, säger Annette Gustavsson, projektledare för stadsnära odling på fastighetskontoret.

Extra miljoner till stadsnära odling
Fastighetskontoret har fått sju extra miljoner kronor per år för att kunna arbeta med stadsnära odling, oftast i samarbete med park- och naturförvaltningen och med odlarföreningar.
406C.jpg

Annette Gustavsson gläds åt att Allt om Trädgård prisar Göteborg för att ha en långsiktig strategi på området, något som är unikt i landet.

– Väldigt roligt, det här är ju en medveten satsning. Vi på stadsnära odling på fastighetskontoret är bara en del i en stor helhet i kommunen.

– I Göteborg är odlingen snarare ett medel än ett mål. Odling kan ju användas för att nå många politiska mål: att skapa nya mötesplatser, semestra hemma, integration, trygghet, säger Annette Gustavsson.

Intresset är stort
Sedan mars 2012 har stadsnära odling i Göteborg ett inriktningsdokument. Här framgår att projektet ska arbeta bland annat med att öka antalet odlings- och kolonilotter, att se till att odlingsfrågan finns med redan från början i nya bostadsprojekt och att dela ut ekonomiska bidrag till föreningar som vill förverkliga odlingsprojekt.

– Vi tar hand om frågan och bereder både den och själva marken, men när det finns en förening och marken är iordningsställd, då lämnar vi över till föreningen, säger Annette Gustavsson.

Intresset och nyfikenheten är stort.

– Vi matar ut nya områden hela tiden, alltså lämnar över odlingar till föreningar.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling