Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2017-03-29]

Göteborg firar romernas nationaldag

Musik, dans och tal. Den 8 april infaller Internationella Romadagen – romernas nationaldag. Det firar Göteborgs Stad på Stadsbiblioteket, och dessutom uppmärksammas romsk kultur på flera platser i Angered samma vecka.

Firandet på Stadsbiblioteket anordnas av Kulturförvaltningen tillsammans med Romska Rådet, föreningen Trajosko Drom och Romskt informations och kunskapscenter. På programmet står bland annat romsk sagostund för de små, traditionell musik, traditionella bakverk och dans och tal av Singoalla Millon och Silvia Mutto.

Svårt hitta litteratur
Talar gör också kulturnämndens ordförande Mariaya Voyvodova (S) och Eva Strandner Rice (M) som är ledamot i samma nämnd. Sagostunden är klockan 11.30 och programmet på Trappscenen börkjar klockan 13.00.

– Vi har jobbat tillsammans med de romska organisationerna för att skapa ett program utifrån deras önskemål. I samband med firandet kommer vi på Stadsbiblioteket också att plocka fram böcker och andra media på romani, så att de som kommer hit kan låna med sig hem. Det finns inte så mycket litteratur på romani att få tag på, och det finns många olika varianter av skriftspråket, men vi köper in så mycket vi kan, säger Mirjam Önner, samordnare för firandet på Stadsbiblioteket.

Angered firar hela veckan
I Angered firas Internationella Romadagen under hela veckan 3–8 april. Bland annat med romsk matlagningskurs på Gårdstens öppna mötesplats, filmvisning på Blå stället och fritidsgården Mixgården i Hammarkullen och mycket mer.

Också Backa bibliotek uppmärksammar dagen med en föreläsning av författaren Malin Eriksson om resandefolkets historia och på Bergsjöns bibliotek visas en del av Stadsmuseets utställning ”Vi är romer”. Delar av utställningen visas också på Stadsbiblioteket.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling