Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2011-01-31]

Göteborg nu en del av det finska förvaltningsområdet

Foto: Kelauksia.wordpress

Från och med tisdag 1 februari ingår Göteborg i det finska förvaltningsområdet. "Nu finns det även formellt en ordning som förbinder staden att erbjuda service på finska", säger Lennart Engström på stadskansliet.

När regeringen den 16 december godkände Göteborgs ansökan om att ansluta sig till det finska förvaltningsområdet innebar det att staden måste tillhandahålla en bred service även på det finska språket.

”I nära samarbete med de finskspråkiga”
– Inte kan, eller bör – utan de som vill ska kunna få exempelvis äldreomsorg eller förskola på finska, säger Lennart Engström och sätter fingret på de kanske två största utmaningarna.

– Hur stort behovet är vet vi inte – och hur många som identifierar sig som sverigefinnar vet vi egentligen inte heller, medger Lennart Engström och fortsätter:

– Sakta men säkert ska vi anpassa staden till de nya förhållandena – och det ska ske i nära samarbete med de finskspråkiga.

Statliga myndigheter måste också anpassa sig
Alla förvaltningar håller nu på att utse kontaktpersoner för att underlätta arbetet. Anpassningen kommer att ta lite tid och ska ske på många plan. En del av förändringarna har mer symbolisk karaktär, medan andra är väldigt konkreta. En sådan är att stadens alla telefonväxlar ska kunna ta emot samtal på finska.

– Alla växlar måste inte kunna prata finska hela tiden, men man måste kunna ta emot samtal på finska någon del av veckan, säger Lennart Engström.

Utöver den kommunala servicen måste också de statliga myndigheterna i Göteborg anpassa sig till att staden nu ingår i det finska förvaltningsområdet.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Översyn av Göteborgs Stads modell för föreningsbidrag och Göteborgsförslag om att ompröva Västlänken var två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 21 augusti. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling