Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2002-02-05]

Göteborg pilotstad i europeiskt miljösamarbete

Göteborg blir en av 14 pilotstäder i Europa där EU ska försöka ta fram mer miljövänliga transportsätt. EU-kommissionen bidrar med 16 miljoner kronor till olika miljöprojekt i Göteborg, allt från miljözoner till en miljövänligare Älvsnabben.

Det var för ungefär ett år sedan som Berlin kontaktade Göteborg för att höra om städerna kunde bli partners i EU:s miljöprojekt som ska försöka hitta hållbara trafik- och transportsystem för Europas städer.

– Det är ett gott betyg för Göteborg att bli kontaktad. De större städerna i Europa vill ha med Göteborg, säger Lisa Sundell som är projektledare på Trafikkontoret.

I Göteborg är det Trafikkontoret som samordnar arbetet. Även TFK, Institutet för Transportforskning, Norra Älvstranden Utveckling AB och FordonsGas väst AB deltar.

Tellus

Projektet som Göteborg deltar i kallas TELLUS ( Transport & Environment a LLiance for Urban Sustainability) och sker tillsammans med Rotterdam, Berlin, Gdynia och Bukarest.

Det handlar om att få renare bilar, bussar och lastbilar som transporterar människor och gods. Projektet omfattar också satsningar på kollektivtrafiken, skapandet av miljözoner och nya logistiklösningar.

Göteborgsprojekt

De projekt som Göteborg deltar i är utveckling av miljözonen, en miljövänligare gasdriven älvskyttel, samlastning av gods i centrala Göteborg, godssamverkan i Lundby och gasdrivna tunga fordon.

Verksamheten startade vid årsskiftet och pågår i fyra år. Göteborg leder och ansvarar bland annat för projektet om miljözoner. Det beror på att Göteborg och Sverige kommit mycket långt i Europa på detta område.

Viktiga EU-pengar

Totalt har EU-kommissionen avsatt närmare 500 miljoner kronor till projekten i pilotstäderna. Göteborg får cirka 16 miljoner kronor av dessa. Pengar som är mycket viktiga även om Göteborgs Stad bidrar med ännu större summor till projekten.

– De här pengarna är viktiga. Projektet med tunga gasfordon skulle till exempel inte blivit av annars, säger Lisa Sundell.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 23 maj

Sändningen startar klockan 16 på torsdag 23 maj.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Detaljplan för bostäder och verksamheter i Pustervik, gemensamma riktlinjer för stadens avhopparverksamhet, detaljplan för Västlänkens station Korsvägen och åtgärder för att stärka arbetet mot sexuella trakasserier på Göteborgs Stads arbetsplatser var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 22 maj. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling