Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Levande historia

[Publicerad 2011-01-25]

Göteborg samlas för demokrati på förintelsens minnesdag

Den 27 januari 1945 befriades nazisternas koncentrationsläger i Auschwitz – därför har just den dagen kommit att bli en officiell minnesdag för Förintelsen. På torsdag arrangeras - för tolfte året i rad - en samling för demokrati och mänskliga rättigheter, mot nazisim och politiskt våld.

– Ingen annanstans i landet har man högtidlighållit den här dagen så länge som vi i Göteborg, säger Lennart Engström på stadskansliet.

Utställning om Auschwitz har fått svensk text

Tillsammans med representanter för länsstyrelsen, Göteborgs universitet och stadens judiska församling ingår han i den arbetsgrupp som förberett torsdagens program i universitets aula i Vasaparken. Landshövding Lars Bäckström, och de fullmäktigepartier som finns representerade i riksdagen, står bakom inbjudan som riktar sig till representanter för en rad organisationer.

Vid torsdagens arrangemang medverkar bland andra EU-kommissionären Cecilia Malmström och den i Hamburg bosatta författaren och forskaren Barbro Eberan.

I samband med åminnelsedagen presenteras också en utställning kallad ”koncentrationslägret Auschwitz – nazisternas dödsläger”. Utställningen är producerad av museet i Auschwitz men har försetts med svensk text dagen till ära.

De sista överlevarna har gått bort

– Årets evenemang påminner i stort om de tidigare, men dessvärre är möjligheten att låta någon överlevande medverka i princip helt slut. De har gått bort eller är helt enkelt inte längre i kondition att delta, säger Lennart Engström.

Torsdagens arrangemang inleds av universitets rektor Pam Fredman och avslutas av landshövding Lars Bäckström. Hvitfeldtska gymnasiets kammarkör sjunger under ledning av Martin Bagge.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling