Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Konsument

[Publicerad 2018-05-16]

Göteborgarna ska kunna låna och dela lättare

Visionsbild för Masthuggskajen. Illustration: Kanozi arkitekter

Treårigt projekt med fyra städer. Under signaturen Sharing city Göteborg ska konceptet med delningsekonomi få möjligheter att utvecklas inom staden. Göteborg, Stockholm, Malmö och Umeå har blivit utvalda som teststäder i ett treårigt projekt.

Sharing city Göteborg är en del av det nylanserade nationella programmet Sharing cities Sweden som löper under de tre kommande åren. I korthet innebär det att det på olika sätt ska bli lättare att dela, låna, hyra eller byta istället för att äga. På det sättet kan fler få tillgång till de varor, tjänster eller utrymmen de behöver på ett hållbart sätt.

– Det här ger en spännande möjlighet att vidareutveckla några av de delningstjänster som redan finns i Göteborg och lära oss från deras resa, samtidigt som vi kommer utveckla och testa nya delningstjänster och modeller för samutnyttjande, säger Tove Lund som är samordnare för Sharing city Göteborg på Göteborgs Stad.

Gamla och nya initiativ
Programmet är finansierat till hälften av städerna själva och till hälften med medel från ”Viable cities”, ett svenskt innovationsprogram för smarta städer som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Några av de delningstjänster som redan finns i Göteborg inkluderas i satsningen. Som den digitala samlingsplattformen Smarta kartan, som samlar lokala initiativ runtom i Göteborg för att underlätta delandet av varor och tjänster. Andra är kläduthyrningsverksamheten Klädoteket och odlingstjänsten Grow Gothenburg, som bland annat matchar odlingsbar mark i staden.

Några nyare tjänster är Leksaksbiblioteket i Majorna och Akademiska hus, som ska utveckla koncept för bland annat utomhuskontor.

Dela platser
I området kring Skeppsbron och Masthuggskajen kommer Göteborgs Stad, genom Älvstranden Utveckling, utveckla nya modeller för hur ytor och tjänster ska kunna samutnyttjas effektivare. Arbetet sker i samarbete med flera byggbolag och fastighetsutvecklare.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgsförslag om löpande redovisning av Västlänkens kostnader, finansiering av Slottsskogsobservatoriet 2019 och färdplan för avveckling av Rosenlundsverket var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 9 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling