Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-08-30]

Göteborgarnas historiefrågor har blivit kortfilm

Första delen av serien Hur hamnade vi här heter Pottsoppan - om hur Göteborg blev först i Sverige med ett nergrävt kloaksystem.

Avlopp, kvinnliga befälhavare och myten om Glenn. Under vinjetten ”Hur hamnade vi här?” gör Göteborgs stadsmuseum och Göteborgs 400-årsjubileum tio kortfilmer utifrån göteborgarnas egna frågor om staden. Det blir bokstavligt högt och lågt, med allt från utedass till den häpnadsväckande kopplingen mellan Ramberget, Rambo och äpplen. I tio veckor framåt läggs ett nytt avsnitt ut på sociala medier varje fredag.

Videoserien sänds under tio fredagar under hösten, med premiär fredag den 30 augusti. De fyra första programmen är inspelade och de övriga filmas löpande under de kommande veckorna, med två program per inspelningsdag.

Foto: Emma Backman

Tillsammans med filmteamet har programledarduon Ylva Berglund och Håkan Strömberg, intendent respektive pedagog på Göteborgs stadsmuseum, så här långt bland annat klättrat runt vid Skansen Lejonet, smitit in på en bakgård i Haga och utforskat omgivningarna runt Ramberget.

– Det är så otroligt roligt att få göra det här och vi har fått in så mycket roliga frågor från göteborgarna. Sedan är det helt nytt för mig att stå framför en kamera och jag känner mig kanske inte helt bekväm, men jag ser det som en erfarenhet, säger Ylva Berglund.

Programledarduon har tidigare gjort Stadsmuseets historiepodd ”En kvart om Göteborg” ihop och filmerna är på många sätt en naturlig följd av den uttrycksformen. I våras bad de göteborgarna skicka in sina frågor om staden och det kom in hundratals svar. Bland dem har tio ämnen valts ut, som passar i just det kortare formatet.

 – Vår historia är något som angår alla göteborgare. Det är viktigt att veta vilka som har gått före för vi står bokstavligt på deras gärningar. Om inte den bortglömda hjälten Johan Richerts hade kommit fram till att det var en bra idé att gräva ner ett kloaknät i den göteborgska blåleran hade staden till exempel både sett ut och luktat helt annorlunda.

För Ylva Berglund är det de spännande historiska människorna och platserna de får möjlighet att lyfta fram som är den stora behållningen med filmningen. Fast det där med manus är inte helt lätt. I podden var de mer spontana, men med bara tre minuter till godo och massor att berätta gäller det att hålla sig kort, men ändå berätta alla spännande och roliga detaljer.

 – Sedan är det så mycket slump som avgör när du filmar. De första två dagarna vi varit ute har det varit värmebölja, så plötsligt ser det ut som om det alltid är grönt och strålande sol i Göteborg. Men sannolikheten för att det håller i sig kanske inte är så hög.

Bland frågorna tycker hon det är extra kul att få berätta om krigshjälten Emerentia Pauli, som under Kalmarkriget 1612 framgångsrikt ledde försvaret av Gullbergs fästning och tillsammans med de övriga soldathustrurna slog tillbaka inte mindre än fem danska stormningar.

– Jag häpnar över vilka bedrifter hon utförde, men också hur hon medvetet glömts bort av historien. Det är också en del av det vi tar upp, vilka som syns i historien och vilka inte får synas. Vi har en gubbe som pekar, då borde vi definitivt ha en staty på kvinnan som räddade staden.

Filmserien är framtagen i samarbete med Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

– Nu när vi fyller 40 år vill vi fira med dem som byggde upp staden och höra vad de har att viska till oss. Det är oerhört viktigt för dagens göteborgare att inte glömma bort dem och för oss som lever här i dag skapar det en tillhörighet att förstå att Göteborg är något som jag är en del av. Varje minut vi lever här skapar vi historia.

Foto: Emma Backman

 


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges budgetdebatt 13 november

Sändningen startar klockan 9.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling