Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2014-12-08]

Göteborgs gröna obligationer presenteras på klimatmöte i Peru

Stort intresse för hållbar investeringsform. Hur har Göteborgs Stad gjort för att låna 2,3 miljarder i form av gröna obligationer? Det berättar finanschefen Magnus Borelius om på ett forum för hållbar innovation som hålls på tisdag 9 december, i anslutning till FN:s pågående klimatkonferens i Lima, Peru.

Göteborg var hösten 2013 den första staden i världen som gav ut en grön obligation för att låna pengar till investeringar som gynnar miljön och klimatet. Idag utgörs 2,3 av de totalt 38 miljarder som Göteborgs Stad har i lån av gröna obligationer. Tanken är att andelen ska öka framöver, genom att en del av de lån som förnyas varje år växlas över till gröna obligationer.

Initiativet har väckt stort intresse i världen och finanschefen Magnus Borelius har blivit inbjuden till en rad möten och konferenser för att berätta om hur Göteborgs Stad har gjort. På tisdagen föreläser han på ett arrangemang i anslutning till FN:s klimatkonferens i Lima, Peru.

Finansierar elbilar och vattenrening
Begreppet grön obligation lanserades av Världsbanken 2008 och syftar till att få fram kapital som kan finansiera satsningar som bidrar till hållbar utveckling. För Göteborgs Stads del innebär det att man förbinder sig att använda pengarna för investeringar kopplade till stadens miljöprogram. Det kan handla om exempelvis vattenrening, energieffektivisering eller kollektivtrafik.

Hittills har de upplånade 2,3 miljarderna gått till investeringar i Gatubolagets elbilar, Göteborg Energis anläggning Gobigas och Lackarebäcks vattenreningsverk.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgsförslag om löpande redovisning av Västlänkens kostnader, finansiering av Slottsskogsobservatoriet 2019 och färdplan för avveckling av Rosenlundsverket var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 9 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling