Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Konsument

[Publicerad 2017-11-17]

Göteborgs Smarta kartan vann europeiskt delaktighetspris

Tove Lund, konsument och medborgarservice, och Emma Öhrwall, ordförande i föreningen Kollaborativ ekonomi Göteborg, tog emot priset i Ljubljana.

Cirkulär ekonomi i fokus. Hallå där Tove Lund, planeringsledare på konsument- och medborgarservice Göteborgs Stad, som är i Ljubljana och fick ta emot priset Eurocities Award i kategorin delaktighet för appen Smarta kartan under torsdagskvällen. Hur känns det?

– Det känns fantastiskt roligt att vi gick hela vägen. Alla som vi möter här är väldigt positiva till Smarta kartan. Det har vi känt i Sverige också. Andra städer hör av sig och är intresserade. Vår nästa plan är att göra Smarta kartans kod öppen nästa år så att andra städer kan fylla den med sitt innehåll.

Brighton och Antwerpen var de två andra nominerade städerna i kategorin delaktighet. Vad tyckte du om deras idéer?
– Det Brighton hade gjort var att se till att mycket utrustning och möbler, som kommunen skulle göra sig av med i en flytt, inte slängdes utan i stället delades ut till organisationer. Det är ju sådant som vi redan har mycket av i Göteborg. Antwerpens bidrag handlade om att återanvända textilmaterial samtidigt som man integrerade arbetslösa personer. Göteborg ligger långt framme inom området med cirkulär ekonomi, så är det.

Hur ska ni fira priset hemma i Göteborg?
– Smarta kartan fyller ett år i dag så det här priset kom ju väldigt lägligt. Vi får väl fira och uppmärksamma det på något sätt. Dessutom är föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg – som vi gör Smarta kartan i samarbete med – nominerade till konsumentpriset Blåslampan, så det händer mycket nu!

Förutom prisutdelningen, vad har mer varit på agendan under konferensen Eurocities?
– Jag har till exempel lyssnat på en representant från FN. FN vill inspirera städerna att lägga in en högre växel för att nå tvåprocentsmålet. Jag har även besökt ett seminarium om hur man kan få med civilsamhället i arbetet med cirkulär ekonomi.

Varför tycker du att göteborgarna ska använda appen Smarta kartan?
– Jag hoppas att man ska använda den för inspiration, att kunna se att man inte behöver köpa och äga allt. Gå till Klädoteket och låna kläder, och lär dig laga punkan själv. Man kan mer än man tror.

27C.jpg


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling