Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2016-12-05]

Göteborgs Stad fick pris på Återvinningsgalan

Ulrika Naezer, även känd som Avfallsfria Ada, tog emot Göteborgs Stads pris på Återvinningsgalan i slutet av förra veckan.

Är årets avfallsförebyggare. Hallå där, Ulrika ”Avfallsfria Ada” Naezer på Kretslopp och vatten. Ni vann priset ”Årets förebyggare” på Återvinningsgalan i fredags – hur känns det?

Läs om nomineringen: Avfallsförebyggande arbete kan få pris [2016-11-30]

– Det här har ju samma dignitet som en Oscar i våra kretsar, haha. Nä, men skämt åsido så känns det jätteroligt, och det är särskilt kul att vårt förebyggande arbete med avfall uppmärksammas.

Vem är Avfallsfria Ada då?
– Det är en karaktär som föddes inom projektet GreenhackGBG. I mars 2015 antog jag utmaningen att leva en hel månad utan sopor. Det enda jag fick lämna efter mig var matavfall. Det var väldigt roligt och uppmärksammades av flera medier, bland annat fick Ada en stående plats i P4 Göteborg. Sedan dess har hon levt vidare som en kanal att kommunicera hur man kan minska sitt avfall.

Varför fick ni priset?
– Det är inte i första hand Avfallsfria Ada som fått priset, utan hela stadens arbete med att förebygga avfall. En kollega, Karin Nielsen, har arbetat med ett pilotprojekt på Sekelbo äldreboende och de har en stor del av priset. Under ett år lyckades de minska sitt matavfall med 23 procent och sitt restavfall med 10 procent. Även projektet Göteborgsmodellen för mindre matsvinn var en anledning till vinsten. Vi brukar säga att det bästa avfallet är det som aldrig uppstår, eftersom det är vid produktionen som det mesta av en varas miljöpåverkan sker.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Översyn av Göteborgs Stads modell för föreningsbidrag och Göteborgsförslag om att ompröva Västlänken var två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 21 augusti. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling