Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Stadsutveckling

[Publicerad 2019-05-24]

Grönt ljus för Jubileumsparken

Vattennära parken blir permanent. Kommunfullmäktige gav på torsdagen klartecken att fortsätta arbetet med Jubileumsparken fram till 2023. Det betyder att göteborgarna får ett större saltvattensbad, ytterligare en utflyktslekpark och att den populära bastun görs permanent.

På kommunfullmäktiges möte den 23 maj godkändes en projektbudget på 347 miljoner.

– Det känns jätteroligt. Nu kan vi ta stora kliv framåt och fortsätta arbetet med att bygga Jubileumsparken tillsammans med göteborgarna steg för steg, säger Amelie Sandow, projektledare för Jubileumsparken på park- och naturförvaltningen.

Inför 400-årsjubileet 2021 önskade sig göteborgarna mer grönområden i anslutning till vattnet, att komma närmare vattnet och att kunna bada centralt. Det är precis det som nu byggs i Jubileumsparken i Frihamnen – ett delområde i Älvstaden, ett av norra Europas största stadsutvecklingsprojekt.

Parken blir permanent
Parken omfattar två av stadens jubileumssatsningar: ”Jubileumspark i Frihamnen” och ”Bada mitt i stan”, och är redan i dag ett populärt utflyktsmål som hade över 80 000 besökare i fjol. Beslutet i fullmäktige på torsdagen innebär att man nu kan fortsätta med första etappen, och gå från tillfällig park till permanent.

– Får vi bara alla tillstånd så kan en utflyktslekplats, ett flytande saltvattensbad och tillhörande vistelseytor öppnas i tid till jubileumsåret. Det känns riktigt bra, säger Amelie Sandow.

Det flytande hamnbadet är tänkt som en större variant av det som finns i parken idag.

– För att möjliggöra bad i ett centralt läge planerar vi att pumpa saltvatten från en saltvattenskil som kommer in från havet som ligger under det förorenade älvvattnet.

Byggs tillsammans med göteborgarna
Planen är också att göra bastun permanent och bygga nya facilitetsbyggnader i anslutning till det nya badet.

Parken kommer att byggas ut i takt med att frihamnen utvecklas, och ha en nära koppling till ombyggnationen av Magasin 113, där bland annat Konsthallen är planerad att flytta in.

– Vi kommer att fortsätta bygga parken i ett nära samarbete med ideella föreningar och göteborgarna.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling