Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Utbildning

[Publicerad 2003-12-17]

Grundskolans praktikplatser samlade på webbplats

www.praktikplatsen.se är adressen till Göteborgsregionens nya webbplats där högstadieelever själva kan hitta och boka sin praktikplats.

Från och med vårterminen kan alla Göteborgs åttonde- och niondeklassare hitta och boka sin praktikplats direkt på Internet. ”Praktikplatsen.se är ett redskap för elever, lärare och arbetsgivare för att kunna jobba med arbetslivskontakter. Vi vill få arbetslivet att bli en mycket mer integrerad del av skolan", säger Annica Bjerrhede, projektledare på GR Utbildning.

– Vi lämnar ut lösenord till alla elever via lärarna, sen loggar de in och kan se vad det finns för praktikplatser att söka under den period deras skola ska ha praktik. Sedan gör eleverna sina val direkt på webbsidan, man kan söka högst fem alternativ, säger Annica Bjerrhede.

Fler kommuner väntas gå med

Sedan i höstas är det inte längre skolornas SYO-konsulenter som fördelar praktikplatser utan ansvaret ligger på lärarna. GR Utbildning samordnar skola/arbetslivskontakterna för alla grundskolor i Göteborgs kommun.

– Än så länge är det enbart grundskolorna eftersom GR har ett uppdrag från Göteborgs kommun att samordna detta för grundskolorna inklusive friskolorna. Vi ligger också i startgroparna för att kunna utveckla det till att också de gymnasieskolor som vill ska kunna använda databasen för sina praktikplatser.

900 arbetsgivare

Idag finns cirka 900 företag och andra arbetsgivare med tillsammans 1.200 praktikplatser i databasen, men de ska blir fler efterhand. Intresset från grannkommunerna är stort enligt Annica Bjerrhede som väntar sig att till exempel Partille, Mölndal och Härryda kan vara anslutna från och med nästa höst.

I databasen på webbplatsen finns också arbetsgivare som kan ta emot studiebesök eller som kan komma ut och berätta om sin verksamhet.

Fotnot:
GR – Göteborgsregionens kommunalförbund är ett samarbete mellan 13 kommuner i Västsverige.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges webbsändning 25 april

Göteborgs Stads kalendarium

Hitta aktiviteter här!

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Projekt Skeppsbron, Göteborgsförslaget om ett Sverigefinskt kultur- och informationscenter, riktlinjer för personalförmåner och utredning om ett stödcentrum för utsatta för hedersrelaterat våld var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 10 april. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling