Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2019-10-24]

Hållbar mat temat på Göteborgs hållbarhetsfestival Framtidsveckan

Foto: Elina Järkil

Arrangemang runt om i stan. Göteborgs Framtidsvecka innehåller tolv dagar med programpunkter på temat hållbar mat. 31 oktober, när Framtidsveckan invigs, delas Win win Gothenburg sustainability award ut för 20:e gången. I år går priset till den franska matsvinnshjälten Arash Derambarsh.

Göteborgs Framtidsvecka vill sätta fokus på det positiva som görs lokalt för ökad ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Målet är att höja medvetenheten om att det går att förändra vårt sätt att leva och förvalta vår stad.

– Det hela bygger på att olika arrangörer anordnar sina egna programpunkter som tillsammans skapar Göteborgs största hållbarhetsfestival, Framtidsveckan, säger Elina Järkil, projektledare GreenhackGBG, som tillsammans med Studiefrämjandet, Win win award, Svenska Mässan, fastighetskontoret och miljöförvaltningen är aktörerna bakom Framtidsveckan.

Vad äter vi i framtiden?
37 programpunkter anordnas mellan 30 oktober till 10 november. Bland annat har Camino en framtidsdag på Göteborgsoperan med spaningar på vad vi kommer att äta i framtiden.

5–6 november äger Nordic food industry rum på Svenska Mässan. Det är en ny branschmässa för hållbarhet i livsmedelsindustrin.

7 november kan besökarna få hjälp med att börja resan mot sitt fossilfria liv på Frilagret.

– Tillsammans med andra får du väga in hur stort ditt klimatavtryck är just nu och sedan kommer du att få guidning och stöttning under ett halvår för att minska det, säger Elina Järkil.

Anförande av pristagaren
Framtidsveckan invigs torsdag 31 oktober på Göteborgsoperan. Då är det också prisceremoni för ett av världens största hållbarhetspriser Win win Gothenburg sustainability award.

– Årets största mötesplats för hållbarhetsfrågor i Göteborg inleds med ett föreläsningsprogram med fokus på tidigare pristagare med temat hållbar mat. Därefter kommer årets vinnare Arash Derambarsh få ta emot sitt pris och delta i ett panelsamtal om matsvinn.

Arash Derambarsh är jurist och mannen bakom initiativet som resulterade i den franska lag som förbjuder livsmedelsbutiker att slänga osåld mat. I stället tas maten hand om av välgörenhetsorganisationer som skänker maten till bättre behövande.

– Det är en riktig matsvinnshjälte, säger Lovisa Ralpher, projektledare för Win win Gothenburg sustainability award.

De allra flesta programpunkterna under Framtidsveckan är gratis för besökarna men vissa arrangemang kräver anmälan. På hemsidan kan du hitta hela programmet och dessutom se en karta på var i Göteborg arrangemanget äger rum.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges budgetdebatt 13 november

Sändningen startar klockan 9.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling