Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Val till EU-parlamentet 2019

[Publicerad 2019-04-29]

Här kan du förtidsrösta i EU-valet

Foto: Pixabay

Populärt att rösta före valdagen. Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Men redan nästa onsdag, den 8 maj öppnar förtidsröstningen. I Göteborg kan du förtidsrösta på stadens bibliotek eller i Börshusets entré vid Gustaf Adolfs Torg.

Valmyndigheten: Här kan du förtidsrösta i Göteborg

I valet som stundar väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren. Vid riksdagsvalet i höstas var det så många som 43 procent av alla röstberättigade som valde att förtidsrösta.

– Det blir säkert något likande nu, säger Jonas Andrén, projektledare för förtidsröstningen på Göteborgs Stad.

 Ingen röstning i Nordstan
Ungefär 170 personer är timanställda i Göteborg för att jobba med förtidsröstningen. Onsdag 8 maj kan du börja rösta. Det går att göra på stadens bibliotek, eller i nära anslutning till.

– I Askim till exempel är biblioteket lite trångt så där håller förtidsröstningen till i en lokal alldeles intill. I Västra Göteborg är det stadsdelskontoret som gäller för förtidsröstningen.

I riksdagsvalet gick det att rösta i Nordstan, men det är inte möjligt nu. I stället går det att förtidsrösta i Börsens entré vid Gustaf Adolfs Torg. Det är även den lokal där det går att rösta ända fram till valdagen.

Röstkorten skickas ut i början av maj
På valdagen röstar i stället du som bor i Göteborg i din vallokal. Adress och öppettider till din vallokal står på ditt röstkort som skickas till din folkbokföringsadress i början av maj månad.

– Du behöver kunna legitimera dig och det är bra om du har med ditt röstkort. Har du inte det kan vi skriva ut ett, säger Jonas Andrén.

För att få rösta i EU-valet ska du vara 18 år senast på valdagen, svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges budgetdebatt 13 november

Sändningen startar klockan 9.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling