Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

gamla_goteborg

[Publicerad 2004-05-07]

Havets arbetare

Det gamla fisketorget framför Feskekôrka med alla fiskeskutorna i Stora Hamnkanalen, bilden är tagen på 1890-talet. Foto: Kamerareportage

I sommar kommer en ny skulptur att invigas i Göteborg. Det sker på Fisktorget vid Rosenlund, mellan Fiskhallen – i dagligt tal kallad ”Feskekôrka” – och Stena Fastigheters byggnad. Skulpturgruppen är utformad av Svenrobert Lundkvist och utgör en hyllning till den västsvenska fiskenäringen och dess män – och vilka är väl mer värda en sådan uppmärksamhet, än dessa strävsamma försörjare av det svenska folkhemmet?

Gruppen består av fem figurer. Från båten kliver en fiskare upp på kajen med dagens fångst i sin låda, som överlämnas till en uppköpare.

Byggde fiskhall
En tredje man sitter på kajen och rensar fisk. Hans hund sitter bredvid och hoppas på några eventuella godbitar – och det hela betraktas av en fiskarpilt, klädd som de vuxna i träskor och vegamössa.

56D2.jpgPlatsen för skulpturen är väl vald. Området runt Rosenlund och Stora Hamnkanalen var under hundratals år centrum för fiskhandeln i Göteborg och Västsverige.

Från början sköttes fiskförsäljningen från båtar i kanalen, från basarer på kajen eller direkt under bar himmel.

På Fisktorget började kommersen runt 1840, men med tiden ansågs hygienen för dålig och 1871 avsattes 75.000 kronor ur Sven Renströms fond, för att bygga en fiskhall.

Andlig inspiration
Denna invigdes 1 november 1874 och Fiskhallen fyller alltså 130 år i höst. Hallen ritades av Victor von Gregerfelt och är en byggnad i gult tegel, med brutet tak och sju spetsbågiga fönster på vardera långsidan.

27A6.jpgGregerfelt var inspirerad av norska stavkyrkor i trä och gotiska stenkyrkor – inte underligt att folkhumorn snabbt fann namnet ”Feskekôrka”.

Ett namn som byggnaden numera helt officiellt pryds med, efter att från början mer högtidligt ha kallats Göteborgs Stads Fiskhall.

Den djärva byggstilen är fortfarande ett uppskattat inslag i stadsbilden.

Livlig hantering
Guiderna på ”Paddan” missar aldrig att visa den för turister och påpekar också att kommersen än i dag är i full gång där inne och väl värd ett besök. Fiskhallen var centrum för fisket i Göteborg till 1910, då en ny fiskhamn anlades vid Majnabbe.

Dit seglade i stället trålare och fiskeskutor från hela kusten med sin last, under decennier, då det var en härlig syn med alla båtarna och den livliga hanteringen av havets rikedomar.

7844_3.jpgLångtradare lossar
I dag är även den betagande synen borta och atmosfären en helt annan. Nu anländer fisk och räkor till Fiskhamnen per långtradare – tyvärr alltför ofta med norska fångster…

Göteborgs senaste skulptur är förstås även en hyllning till medlemmarna i det snart 75- åriga SVC (Svenska Västkustfiskarnas Centralförbund), som bildades 31 maj 1930, på anrika hotell Neptun i Göteborg och som snart kom att omfatta yrkesfiskarna från Donsö i söder, till Hyppeln i norr.

För drygt 50 år sedan, 1950, hade SVC över 14 500 medlemmar – år 2000 var antalet 2 430! Det är alltså inte olika fisksorter, som torsk eller sill, som är utrotningshotade i våra farvatten, utan snarare yrkesfiskarna själva…

5052.jpg

Fiskhamnen i Göteborg som den såg ut på 60-talet, då trålare från hela västkusten landade sina fångster av färsk och isad fisk på kajen. Foto: Kamerareportage.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Beslut i kommunstyrelsen

Göteborgs Stads plan för jämställdhet var ett av de ärenden som kommunstyrelsen
beslutade om onsdag 16 januari. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Sök bland Göteborgs Stads små och stora aktiviteter i Göteborgs stads kalendarium – klicka här!

Se kommunfullmäktiges webbsändning 22 november

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling