Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Tema stadsutveckling

[Publicerad 2016-12-21]

Hela staden släpps i Minecraft

Till och med 8 januari pågåg en tävling i Göteborg Minecraft. Den går ut på att hitta virtuella skatter som gömts på ett lurigt ställe i varje stadsdel. Läs om hur du deltar i faktarutan längst ner i den här artikeln.

Bygg om Göteborg! Se solen sakta stiga över Läppstiftet och älven – byggda i virtuella klossar. Nu finns Göteborgs alla tio stadsdelar i Minecraftversion. ”Om vi ska engagera unga i stadens framtid måste vi röra oss på deras spelplan”, säger Eric Jeansson, geodatastrateg på stadsbyggnadskontoret.

Och datorspelet Minecraft är för många unga hemmaplan. För Göteborgs Stad är det dessutom ett nytt sätt att göra sina geografiska data tillgängligt för allmänheten och skapa intresse och engagemang i stadsutvecklingsfrågor.

– Det är dagens unga som ska bo i den framtida staden så det är väldigt viktigt att göra dem delaktiga. Tanken är att vi i framtiden ska kunna använda Minecraft-Göteborg som ett sätt att få in idéer från barn och ungdomar, och det kan också vara ett verktyg för att visa upp hur framtidens stad kommer se ut.

”Man väljer själv hur man vill uppleva staden”
Vad kan man göra i Minecraft-Göteborg då? Vad man vill, är det enkla svaret. Spelet saknar förutbestämt mål och det är upp till var och en om de vill bygga skyskrapor i Brunnsparken eller bara ta en sightseeingtur i en okänd stadsdel.

– Man väljer själv hur man vill uppleva staden. Många, särskilt barn och unga, känner ju inte till hela staden och då kan det här vara ett sätt att springa omkring och utforska. Och om man inte tycker det ser bra ut är det bara att bygga om. När man startar spelet placeras man i mitten av stadsdelen man valt och det kan faktiskt vara lite lurigt att förstå var man är någonstans, säger Eric Jeansson.

Minecraftprojektet startade som en lokal pilotstudie i Hammarkullen, där ungdomar från Nytorpsskolan tillsammans med pensionärer och Hyresgästföreningen byggde om sin egen närmiljö. Projektet var ett led i satsningen Jämlikt Göteborg, som bland annat har som mål att planera och bygga staden för ökad jämlikhet.

2B12_2.jpg

Vy över Valand.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges budgetdebatt 13 november

Sändningen startar klockan 9.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling