Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-05-10]

50-årsjubilerande Hjällbo bjuder på världens längsta falafelrulle

  • Svante Lahti och Mohamed Elnel, ägare till Hjällbo pizzeria. Foto: Johan Flanke

  • Svante Lahti, distriktschef för bostadsbolaget Poseidon i Hjällbo. Foto: Johan Flanke

Alla göteborgare är välkomna att smaka. ”Välkommen till Hjällbo. På Hjällbokalaset 18 maj firar vi att Hjällbo fyller 50 år. Vi bjuder på världens längsta falafelrulle och bjuder in alla göteborgare att fira med oss”. Det säger Svante Lahti, distriktschef för bostadsbolaget Poseidon i Hjällbo.

Han slår ut med armen och visar på ett bostadsområde som står inför en stor förändring.

– Fler vill bo i Hjällbo. Därför planerar Poseidon tillsammans med flera byggbolag att bygga omkring 2 000 nya bostäder här. Det är lika många bostäder som finns i Hjällbo i dag. Samtidigt ska vi renovera alla dagens lägenheter, säger Svante Lahti.

50 år sen Hjällbo byggdes
Renoveringarna börjar nästa vår och de första nybyggda bostäderna ska stå färdiga om några år. Sedan ska arbetet pågå under 15 år.

– Det är 50 år sedan Hjällbo byggdes och åren börjar ta ut sin rätt. Nu är det dags för förnyelse med sikte på nästa 50-årsperiod, säger Svante Lahti.

En sak som det ska bli ändring på är att det om några år kommer att finnas bostadsrätter i Hjällbo.

– Det finns en önskan bland många som bor i Hjällbo i dag att bo kvar här men inte bo i hyresrätt. Det kommer att bli möjligt genom att det kommer att finnas bostadsrätter och hus bland de som byggs nytt, säger Svante Lahti.

50 meter falafelrulle
– Om det finns en vilja bland våra hyresgäster att ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter är Poseidon intresserat av att diskutera hur det skulle kunna bli möjligt. Vi vill att Hjällbo ska vara ett bostadsområde med flera olika bostadsformer, fortsätter han.

Världens längsta falafelrulle blir 50 meter lång, en meter för varje år sedan dagens bebyggelse i Hjällbo stod färdig. Det är personalen på Hjällbo pizzeria som tillsammans med personal från Poseidon som kommer att tillaga den enligt pizzerians vanliga falafelrecept.

Det innebär att falafeln kommer att innehålla den hemliga kryddblandning som pizzerians ägare Mohamed Elnel själv blandar till.

Gamla rekordet är 30 meter
– Vi lagar allting från grunden med mycket själ och hjärta. Jag tror inte att någon kommer att bli besviken, säger Mohamed Elnel.

I dag är det en förening i Malmö som har rekordet i fråga om världens längsta falafelrullen. För några år sedan gjorde den en 30 meter lång rulle.

– Idén med falafel är superkul! Först ska vi försöka slå världsrekord, sedan får alla som är med och firar Hjällbo 50 år vara med och äta upp den, säger Charlotta Brandt, centrumutvecklare för Hjällbo Centrum på GöteborgsLokaler som förvaltar torget.

Det är det kommunala bolaget Göteborgslokaler som varje år arrangerar Hjällbokalaset. I år liksom tidigare år blir det fullt med aktiviteter, uppträdanden och föreningar som visar upp sig under dagen.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling