Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2019-03-19]

Höga halter av farliga kemikalier i skidvalla och smink

  • Foto: Santeri Viinamäki/CC-BY-SA-4.0

  • Foto: Marco Verch/flickr

Klarar inte gränsvärdet efter 2020. Analyser från miljöförvaltningen i Göteborg och tre andra storstäder visar att skidvallor och smink innehåller ämnen som är skadliga för hälsa och miljön. ”Vi vill att de som säljer dessa produkter ska få bättre koll på frågor som rör Pfas. Då kan de ställa högre krav på sina produkter”, säger Lars Swanson, tf enhetschef på miljöförvaltningen.

Under 2018 besöktes 86 butiker i Göteborg, Helsingborg, Malmö och Stockholm för att kontrollera om deras varit innehåll högfluorerande ämnen, Pfas och om de kosmetiska produkterna var korrekt märkta.

Kontrollerna visade att sju skidvallor och en foundation innehöll så höga koncentrationer av farliga ämnen att det inte skulle få tillverkas eller säljas inom EU efter den 4 juli 2020, då ett nytt EU-förbud börjar gälla.

I projektet granskades också märkningen av kosmetiska produkter. 135 av 500 produkter hade minst en brist i märkningen.

Farliga för människor
Pfas är ett samlingsnamn för högfluorerade, syntetiska kemikalier. Nästa års EU-förbud gäller ämnet Pfoa (perfluoroktansyra) och ämnen som kan omvandlas till det. Pfoa är reproduktionsstörande och misstänks vara cancerframkallande för människor. Kemikalierna används för att de är vatten-, smuts- och fettavvisande och för att de är motståndskraftiga mot kemisk och biologisk nedbrytning.

I Göteborg besökte miljöförvaltningen tolv butiker, analyserade innehållet i två mattor och tre vallor samt kontrollerade märkningen av 30 kosmetiska produkter. Alla tre skidvallor överskred de gränsvärden som kommer att gälla efter den 4 juli 2020.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 17 oktober

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgsförslag om löpande redovisning av Västlänkens kostnader, finansiering av Slottsskogsobservatoriet 2019 och färdplan för avveckling av Rosenlundsverket var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 9 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling