Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Trafik

[Publicerad 2001-12-18]

Högspänningsledning gick av – 40 000 strömlösa

Det var ett mycket ovanligt fel som orsakade det omfattande elavbrottet på måndag kväll i Göteborg. Enligt Västnät gick helt enkelt en högspänningskabel av mellan två stolpar, hur är fortfarande oklart.

– Det är väldigt ovanligt att något sådant här händer, säger Maret Forsberg på Västnät som distribuerar el från Vattenfall till Göteborg Energi.

Västnät kan idag inte säga hur detta gått till. Men den tjocka elledningen som sitter monterad på den största typen av högspänningsstolpar har helt gått av. Det kommer enligt Västnät att ta en vecka att laga ledningen men det påverkar inte kunderna. Företaget fortsätter sin utredning om orsaken till kabelbrottet.

Dominoeffekt

Det var strax efter klockan 23 på måndagskvällen som ledningen gick av. Det ledde till att all ström via denna högspänningsledning stoppades. Olyckligtvis blev det en form av dominoeffekt och nästan alla stora högspänningsledningar på 130 kvolt på Hisingen löste ut.

Det är ovanligt att ett sådant här fel får så stora följder enligt Roger Frank, vakthavande driftledare på Göteborg Energi.

– Det var en serie olyckliga omständigheter. Normalt ska bara en linje lösa ut, säger Roger Frank.

Kopplade runt

Göteborg Energi kopplade runt felet och alla elkunder hade strömmen tillbaks efter som mest cirka en halvtimma.

Det var 40 000 elkunder som drabbades, flest i Majorna men också i centrum och på Hisingen. Mängder av larm gick igång under avbrottet och värst drabbades troligen Shells raffinaderi på Hisingen där processerna stördes. Många oroliga hörde också av sig till SOS.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling