Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2008-01-23]

Hyllad Al Gore tog emot Göteborgspriset på klimatgala

Kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson överräcker checken på en miljon kronor till Al Gore efter att han mottagit priset - en stiliserad jordglob - av kronprinsessan Victoria. Foto: Rolf Hallin

Han har redan tagit emot både Oscarstatyett och Nobels fredspris. På tisdagen var det dags för Al Gore att även belönas med Göteborgspriset för hållbar utveckling. Sent på kvällen talade han till en entusiastisk publik på galan "Leve klotet" i Scandinavium.

63E4.jpg Se fler bilder från galan »»

Efter en späckad heldag i Göteborg kom miljödebattören och den tidigare amerikanske vicepresidenten Al Gore slutligen till Scandinavium för att ta emot Göteborgs eget miljöpris ur kronprinsessans hand.

Det var en hoppfull pristagare som inför en publik på drygt 6.000 personer talade om allas vårt ansvar för klimatkrisen och vad vi kan göra åt problemen.

6AFE.jpg
– Vi kan göra något, vi är inte hjälplösa, vi lever inte i en hopplös värld, konstaterade Al Gore i det tacktal han höll efter att ha tagit emot både priset och publikens stående ovationer.

Prissumman till klimatarbete

Han lovade omgående att prissumman på en miljon kronor ska gå oavkortat till pågående klimatarbete och lyfte fram det hedersamma i att få ta emot ett pris av det här slaget.

– Det är en ära att få ta emot ett sådant här pris i Göteborg och i Sverige, ett land som blivit nummer ett i världen genom sitt arbete för hållbar utveckling, sade Al Gore.

Uppskattade barnen på galan

Han uttryckte också förtjusning över galakvällens underhållning med allt från artister som Tomas di Leva och Andreas Johnsson till operasångerskan Carolina Sandgren och Göteborgssymfonikerna.

6540.jpgInte minst uppskattade han de drygt 200 barn från Brunnsbo musikklasser och Domkyrkans barnkör som under en stor del av galan befann sig både på scenen och bland publiken.

– Att höra barnen sjunga framkallade särskilda känslor hos mig. Jag har själv fyra barn och tre barnbarn. Vad vi gör åt klimatkrisen har en stor påverkan på barnen, men det betyder också mycket för min egen generation, sade han.

Senarelagd prisceremoni

Att Al Gore skulle få 2007 års Göteborgspris stod klart redan i maj förra året och vanligtvis brukar priset delas ut samma år som det tillkännages. Men eftersom pristagaren bara kunde lösgöra två timmar ur sitt pressade höstschema valde man att senarelägga prisceremonin.

4D3E.jpg
– Al Gore sa att han kunde komma hit och stanna i två timmar, men vi framförde att vi gärna ville ha honom här en hel dag och nu fick vi det, meddelade prisjuryns ordförande Stefan Edman vid en presskonferens tidigare under tisdagen.

I samband med Al Gores besök anordnades även flera olika seminarier med koppling till miljöfrågan. Strax före klimatgalans start höll pristagaren ett tal till seminariedeltagarna.

Dessutom deltog han i ett slutet möte på Universeum för att lära sig mer om Göteborgs Stads arbete med klimatfrågor och det forsknings- och utvecklingsarbete som bedrivs i regionen.

Kompensation genom solceller

Att galan i sig och Al Gores 18 timmar långa flygresa till Göteborg inte är att betrakta som särskilt miljövänliga har gruppen bakom priset försökt att kompensera på bästa sätt.

– Vi har klimatsäkrat galan. Gore har förstås flugit hit och galan som sådan för med sig en del rörelse som också alstrar utsläpp. Det har vi försökt att kompensera genom att räkna om utsläppen till slantar som sedan satsas i Naturskyddsföreningen och i ett företag i Kina som bygger solceller, sade Stefan Edman.


6570.jpgSe fler bilder från galan »»

6B26.jpg

Drygt 200 barn ingick i galans jättekör.

314A.jpg

Foto: Klas Eriksson

5290


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Detaljplan för Vallgraven 12/kvarteret Härbärget vid Brunnsparken, redovisning av arbetet med åldersvänliga Göteborg och Göteborgs Stads program för biologisk mångfald och ekosystemtjänster var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 12 juni. . Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling