Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Levande historia

[Publicerad 2010-10-20]

Ingrid Segerstedt-Wiberg hedras med seminarium

Ingrid Segerstedt-Wiberg

Fredskämpen och journalisten Ingrid Segerstedt-Wiberg, som avled i våras, hedras med ett seminarium i Göteborg nu på lördag. Två före detta statsråd, Jan Eliasson och Bengt Göransson, medverkar liksom tidigare nedrustningsambassadören Maj Britt Theorin.

”Låt inte hennes röst tystna” är underrubriken på seminariet, som hålls i universitetets aula i Vasaparken.

I samarbete med gymnasiet

Arrangörer är bland andra Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) samt Ingrid Segerstedts Gymnasium i Göteborg. Seminariet har fått stöd från Levande Historia i Göteborg.

– Vi tycker att hennes livsgärning är väl värd ett seminarium. Det är fint att de lite äldre damerna i IKFF fortfarande bryr sig och nu försöker få med sig ungdomar på de tankar som de upplever som de rätta, säger Lennart Engström på Levande Historia i Göteborg.

– IKFF vill föra minnet av Ingrid Segerstedt-Wibergs gärning vidare och att man gör det i samarbete med gymnasiet som bär hennes namn och dess elever, det tycker vi är intressant.

Dotter till Torgny

Ingrid Segerstedt-Wiberg var 98 år när hon avled i maj i år. Hon ägnade hela sitt liv åt att kämpa för fred, frihet och jämställdhet och att bekämpa rasism och intolerans. Den kampen bedrev hon både som journalist, författare och politiker.

Hon var dotter till den legendariske tidningsmannen Torgny Segerstedt, chefredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, som vågade stå upp mot Hitlers Nazityskland under Andra världskriget, då många andra inte vågade.

Öppet för allmänheten

Många olika aspekter av Ingrid Segerstedt-Wibergs långa liv och gärning tas upp under seminariet: ”Ingrid och FN”, ”Ingrid – flyktingarnas vän”, ”Ingrid och de unga” samt ”Ingrid och politiken”. Seminariet pågår mellan kl 13 och 16.30 och är öppet för allmänheten.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling